10 млн. за Интерхотел “Велико Търново”

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

След много неуспешни опити за продажба, “Интерхотел Велико Търново” отново е обявен на търг, през месец април тази година.

Съобразно взето решение на СК от 16.01.2023 г. този път началната цена при водене на преговорите ще бъде 10 000 000 лв.

Процедурата ще се проведе по реда на чл. 718 от ТЗ – чрез преговори с пряко договаряне на 06.04.2023 г. от 11:00 ч. в канцеларията на синдика Венцеслава Стефанова.

За продажба са обявени поземленият имот с площ от 14 506 кв.м и цялата построена в този поземлен имот масивна сграда “Интерхотел Велико Търново” с обща застроена площ 4900 кв.м., състояща се от четири блока, нощен бар и гаражи извън основната сграда. Освен внушителната сграда, земята около него и паркингът, продава се и цялото движимо имущество в хотела по опис, направен от ЧСИ Дияна Колева.

През 2020 г. “Интерхотел” Велико Търново е пуснат за продажба за близо 25 000 000 лв., но след като никой не се явява на търга, по-късно отново е обявен за продажба, но с намалена цена от близо 20 000 000 лв.

Отново никой не се явява на търга и през октомври 2020 г. е насрочен нов търг за продан, като новата цена е вече 17 000 000 лв., но и така никой не проявява интерес.

След изтичане на времето за подаване на писмени предложения, синдикът ще проведе преговори с явилите се потенциални купувачи, като всеки един от тях ще има правото писмено да видоизмени предложената от него цена само в посока нейното увеличаване, както и предложения срок за плащане на продажната цена само в посока неговото намаляване.

Синдикът няма да провежда преговори с лице, предложило цена под посочената цена за водене на преговор или предложило срок за нейното заплащане по-дълъг от 60 дни от датата на избора на купувач, нито с лице, подало предложение след указания час 11:00 ч. на 06.04.2023 г. В канцеларията на синдика по време на водене на преговори ще бъдат допускани само лицата, които са участници в преговорите.

За купувач се определя лицето, предложило най-висока цена за съвкупността и най-кратък срок за плащане, като в случай че разликата в срока за плащане е по-малка от 30 дни между явилите се потенциални купувачи, преимущество ще се даде на потенциалния купувач, предложил по-висока цена. Резултатът ще бъде обявен от синдика в деня на продажбата, след провеждане на преговорите, в присъствието на явилите се участници.

“Интерхотел Велико Търново” е създаден в периода 1967-1981 г. по проект на известния български архитект Никола Николов и е открит на 17 юни 1981 г. в чест на 1300-годишнина от създаването на българската държава. Хотелът е разположен на скален масив от варовиков произход, като преодолява 20 м. денивелация.

Домакин е държавният глава Тодор Живков, който посреща на този ден дипломатическия корпус.

Режисьорът Хачо Бояджиев подготвя грандиозна програма с участието на десетки естрадни изпълнители.

Задълженията на „Интерхотели“ и на мажоритарния собственик към КТБ са свързани със заеми, изтеглени за обновление на хотела във Велико Търново след покупката му. Производството по несъстоятелност срещу „Интерхотели“ е по искане на фалиралата банка във връзка с кредит за 10 млн. евро от 2010 г., който по-късно е увеличен до 12 млн. евро.

Снимка: Facebook

От документите по делото става ясно, че през първите години заемът е бил обслужван редовно. Последната вноска обаче е направена на 31 май 2014 г. и след това плащания не е имало. Затова и началната дата на неплатежоспособността, определена от съда, е 1 юни 2014 г.

КТБ е затворена на 20 юни същата година.

Според съдебната експертиза към края на 2015 г. задълженията на „Интерхотели“ към КТБ възлизат на 23.3 млн. лв. Справка в KTBfiles показва, че по последни данни на КТБ към февруари 2017 г. непогасените задължения са в размер на 31.5 млн. лв.

„Интерхотели“ АД е собственик на бившия грандхотел във Велико Търново. Приватизиран през 2001 г. от „Балкантурист Елит“ (част от „Мултигруп“), която пет години по-късно го продава на „Генимекс ойл“ собственост на ловешкия бизнесмен Георги Георгиев срещу 4 млн. евро. „Ди енд Ди Джи петрол продуктс“ (както вече се нарича „Генимекс ойл“) също е длъжник на КТБ и е обявена в несъстоятелност.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж