134:104 – България има нов премиер и правителство (ОБЗОР)

Преди избирането си за премиер, Кирил Петков представи ключовите политики на новото правителство и обеща нулева толерантност към корупцията

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

България вече има редовно правителство. Парламентът подкрепи кандидата за премиер Кирил Петков и неговия проектокабинет със 134 гласа “за” срещу 104 “против”. По този начин Народното събрание легитимира новата изпълнителна власт, в която участие ще вземат партиите “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП.

Днешните извънредни пленарни обсъждания не минаха без хумор, нападки, открити конфликти, пожелания, дадени гаранции, надежди и притеснения за бъдещето.

В присъствието на главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев, депутатите мотивираха решението си да подкрепят или да не подкрепят коалиционната конфигурация. Преди същинската част на извънредното заседание Десислава Атанасова от ГЕРБ, написа слаба оценка на управлението на двете служебни правителства на Румен Радев, с остра декларация от трибуната на парламента. Според нея кабинетите, ръководени от служебния премиер Стефан Янев, са се провалили в най-важния приоритет за държавата – здравеопазването.

“Генерирахте тотален провал при ваксинацията, замразихте зелените коридори, не спасихте възрастните хора. От 38 хиляди поставени дози за денонощие, спадът бе до 4000 на денонощие. Въведохте зеления сертификат от днес за утре. В пика на четвъртата вълна накарахте хората да се редят на опашки, за да могат да отидат на работа”, каза Атанасова.

Снимка: NewsOne

Тя допълни, че срещу опозиционни сили против Радев, правителството е упражнило репресии, а инвестициите в страната са намалели драстично.

“Оценката да я дадат гражданите”, завърши депутатът от ГЕРБ.

От партията уточниха още, че докато Бойко Рашков е част от изпълнителната власт, тя няма да подкрепя политики на новото правителство.

ДПС също обявиха, че няма да подкрепят кабинета. Председателят на партията Мустафа Карадайъ заяви, че в новия парламент формацията ще изпълнява функцията на “конструктивна опозиция”.

“Да осъдим погазването на Конституцията и законите на страната, както и полицейщината. Да застанем под истинското знаме на държавността, за да сме спокойни за бъдещето”, уточни лидерът на ДПС.

Снимка: NewsOne

От “Възраждане” също застанаха срещу проектокабинета на Петков, но с други аргументи – заявени политики, които формацията разпознава като политическо говорене отпреди 12 години.

“Няма как да подкрепим правителство, в което се заявяват политики, които са антиобразователни. В момента една голяма част от децата ни са извън училищния процес”, заяви председателят на партията Костадин Костадинов. Той определи като “проблемна” номинацията на акад. Николай Денков за образователен министър, понеже той е бил заместник-министър на образованието във втория кабинет на Бойко Борисов.

В речта си пред Народното събрание кандидатът за премиер Кирил Петков обяви най-важните приоритети на правителството в първите месеци на управление – контрол върху ценовия ръст на тока и справяне с пандемията.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” изреди ключовите секторни политики и обяви, че кабинетът трябва да може да работи и с опозицията по така исканите конституционни и законодателни реформи.

Петков увери, че след 4 години държавата ще изглежда по различен начин и ключов фактор в тази промяна ще бъде ефективната борба с корупцията.

“Започваме промяна в мисленето и управлението. Първата ни задача е да работим заедно. Постигнахме споразумение с партньорите от 120 страници в 18 глави. Заедно трябва да работим и с опозицията. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво”, заяви той.

Снимка: NewsOne

Кирил Петков и Асен Василев получиха подкрепа и от новото лице в българския политически живот – Христо Петров по-известен като рапъра Ицо Хазарта.

“Получих едно много недвусмислено послание, че ако продължа да ги подкрепям, ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята, да получат това послание, да знаят, че то е, може би, най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор”, заяви той.

Новото правителство създава политически прецедент в новата история на България – коалиция, в която влизат лява и дясна формация – БСП и “Демократична България”. И двете партии също аргументираха решението си да се включат в правителството.

Корнелия Нинова от БСП, която вече е вицепремиер и министър на икономиката обяви, че новата коалиция ще има нужда от време за реализирането на поставените задачи, но афишираните политики са достатъчно основание левицата да подкрепи и да бъде част от този кабинет.

“За работещите ще има разумно и аргументирано повишаване на минималната работна заплата и няма как това да не се отрази и на другите заплати. Щастливи сме да кажем, че няма да има пенсионер под прага на бедност. Не може всичко да стане веднага, но имаме воля да го започнем. Държавата ще стимулира българското земеделие”, каза тя.

Снимка: NewsOne

А Христо Иванов видя в кабинета “Петков” шанс за промяна на съдебния и икономически модел.

“България ще става все по-свободна страна, а ролята на парламента се връща. Има механизми за дебат. Влизаме, за да дадем възможност за едно по-прозрачно и открито управление. Властта трябва да се връща на обществото. Г-н Гешев, освободете прокуратурата от себе си”, призова Иванов.

Снимка: NewsOne

Виктория Василева от “Има такъв народ” пък даде уверение, че партията ще подкрепя рамо до рамо новото правителство от парламента и чрез министрите в изпълнителната власт.

“Разбираме отговорността на колегите. Ще я споделим. “Има такъв народ” има тежки ресори, от които всички бягат. Ще направим необходимото българските граждани да не се срамуват от нас. Ще бъдем истински, шарени, понякога може би по-остри, но няма да спестяваме и добрите, и лошите новини”, каза Василева.

След поредица от междупартиини престрелки председателят на Народното събрание обяви, че е дошло време за гласуване в три точки – избор на премиер, гласуване за структура на новия Министерски съвет и гласуване за състав на правителството. Всички те бяха спечелени от парламентарното мнозинство на бъдещата управляваща коалиция, а символно ще остане числото 134 – броят гласове, който надделя над скептиците и при трите гласувания.

Резултатът беше последван от бурни възгласи на одобрение, а новото правителство застана на трибуната на Народното събрание, където изслуша българския химн и химна на Европейския съюз.

Снимка: NewsOne
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж