Сто и петдесет литра рибен курбан и 3 000 порции печена риба, гарнирана с картофена салата, раздават днес в Бургас по повод Никулден. Те са приготвени от майстор-готвачите от състава на Флотилия “Бойни и спомагателни кораби”-ВМС.
Тази година чорбата е от два вида риба-скумрия и чернокоп, тъй като морето не е било щедро на паламуд. Тайната обаче е не просто в различните съставки, а в истинския майсторлък, казват ценителите.



Петте пункта, на които се раздава храната се намират до Часовника, до Компаса, на Магазия 1, в храм “Св. Николай Чудотворец” в “Меден рудник” и културно-туристически комплекс “Ченгене скеле”.



Чорбата и печената риба са пакетирани в еднократни опаковки от съображения за здравна безопасност. Създадена е организация, за да се избегне струпването на хора. Нужно е спазването на дистанция, съобщиха от общинския пресцентър.
По-рано празничният курбан бе осветен за здраве и благополучие.



Според един от обичаите, се разчупва празнична погача. Това направи кметът на града Димитър Николов.



“Днес покровителят на Бургас ни дари с хубаво време. Това е добър знак, че предстоящата година ще е успешна за града”, каза Николов по време на ритуала.