Прокурори от Кюстендил говориха с близо 100 ученици от езикова гимназия „Д-р
Петър Берон“ за правото и разделението на властите

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В рамките на инициативата на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за правото“, на 17.11.2022 г. прокурори изнесоха открит урок в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ гр. Кюстендил.

Снимка: Пресцентър АПБ

На срещата със зам.-председателя на асоциацията Ивайло Илиев, районният прокурор на Районна прокуратура-Кюстендил – Албена Разсолкова, и зам.-районният прокурор Галина Димитрова присъстваха близо 100 ученици от 11-и и 12-и клас. Прокурор Ивайло Илиев говори на учениците за разделението на властите в България и за правомощията им.

„Основната функция на законодателната власт, на тези, които са избрани от народа, е да създадат такива закони, които да обезпечат останалите власти да вършат своята работа, обясни прокурор Илиев – Законодателният процес е динамичен. Отношенията между нас се променят. Когато аз бях ученик нямаше интернет, нямахме мобилни телефони, нямаше и киберпрестъпления. Понякога на законодателя му е трудно да настигне обществените отношения“.


Прокурор Албена Разсолкова разясни на учениците какви са функциите на прокуратурата, какво могат да направят децата, ако станат свидетели на престъпление, или са потърпевши, а също как и в какви случаи се вадят свидетелства за съдимост.

Снимка: Пресцентър АПБ

„В обществото витае незнанието, че ние можем да правим всичко и сме длъжни да правим всичко, но това не е така. Нашата работа е свързана с престъпленията. Когато има извършено престъпление вече идва нашата роля, а също и когато са застрашени интересите на държавата и обществото“, поясни прокурор Илиев.

По време на срещата са разви дискусия за вредата от алкохола и наркотиците и
наказанията, които законът предвижда при престъпления, свързани с употребата им.

Кампанията на АПБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж