70% от учениците в столицата отново са в класните стаи

За тази седмица всички училища в страната са обезпечени с щадящи тестове

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Почти 70% от учениците в София днес са на училище, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 96 500 ученици от 1 до 12 клас в столицата учат присъствено, като 56 000 от тях са от прогимназиалния и гимназиалния етап на образование.

Децата от 1 до 4 клас се върнаха присъствено на училище на 10 ноември, по-големите ученици обаче чакаха до днес доставките на щадящи тестове за Ковид-19, които да позволят връщането им в училище. 

Съгласно заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров учениците се допускат в училище със “зелен” сертификат или с тестване за Ковид-19 веднъж седмично.

Поради липсата на съгласие за тестване на поне 50% от учениците, 12 училища в столицата не успяха да възстановят присъствения учебен процес в 5, 6, 7 и 12 клас, а други 18 – в 8, 9, 10 и 11 клас. Продължават да се приемат декларации за съгласие.

Учениците ще бъдат тествани в първия учебен ден от седмицата, когато отидат на училище.

За тази седмица всички училища в страната имат достатъчно тестове.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж