Актуализират с близо 20 млн. бюджета на София за 2021 г.

От 1.01.2022 г. Столичният инспекторат става дирекция и ще бъде на пряко подчинение на кмета на града

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

С 19,9 милиона лева да се актуализира бюджетът на Столичната община за тази година. Това предлага кметът Йорданка Фандъкова, която обясни, че целта на актуализацията е  да бъдат осигурени допълнителни средства за секторите, които са пострадали най-силно от кризата.

“Ковид кризата и последвалото увеличение на цените на горивата се отразяват изключително тежко на работата на всички общини, включително и на столичната”, каза тя и даде пример с градския транспорт.  

Тя коментира, че към намаления брой пътниците, през последните месеци се е добавило и увеличението на цените на горивата.

“Една от основните ми задачи е да осигурим движението на градския транспорт”, заяви кметът и припомни, че в най-тежките месеци на кризата, транспортът в София не е спирал да работи. В изготвената актуализация на бюджета са заложени 8,5 милиона лева като субсидия към транспортните оператори”, уточни тя. 

Кметът предлага и увеличение на средствата за улично осветление с 3,2 милиона лева.

“Другото голямо перо в актуализацията на бюджета са допълнителни средства, с които да осигурим строителната програма за следващата година. Предлагам 2,5 милиона допълнителни средства за отчуждаване, за да можем да осигурим новите трасета на пробива по бул. “Тодор Каблешков” и на продължението на ул. “Филип Кутев”.  Още 3,9 милиона лева се осигуряват за поддръжка и изграждане на уличната мрежа до края на годината”, разясни кметът.

1,5 млн. лева ще бъдат насочени допълнително към  общинските болници, които през цялото време активно работят с ковид пациенти и имат затруднения след увеличението на цените на електрическата енергия, лекарствата и консумативите. 

От думите на Фандъкова стана ясно, че допълнителните приходи са от по-добра събираемост – 10 милиона лева, 6,6 от спечелено дело за наложена финансова корекция и 3,3 милиона лева от държавния бюджет.

Кметът поиска още Столичният инспекторат да стане дирекция и да бъде на нейно пряко подчинение. Стана ясно също, че предстои да бъде обявен конкурс за директор на новото звено, а промяната да влезе от 1 януари следващата година.

Тя обясни, че преструктурирането се прави с цел по-добър контрол, по-добра координация и по-резултатна работа.

“Основната задача на новата дирекция е по-ефективен контрол при всички дейности, свързани с чистотата в града”, поясни Йорданка Фандъкова.

Предвижда се също създаването на оперативен център с мобилни групи, които да реагират по-бързо на сигнали и да контролират дейностите на почистващите фирми по райони.

Осигурява се по една допълнителна щатна бройка на всички 24 района на Столична община, с цел подкрепа на районните кметове при контрола на почистването на междублокови пространства.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж