Александър Николов: България може да се раздели с руския газ

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

България може да се раздели с руския газ, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

“Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас – Турция и Гърция, това е възможно”, каза той пред bTV. 

По думите му има тръби, по които алтернативни доставчици да ни доставят природния газ. 

“Има възможности, особено с новите проекти, които се случват в Александруполис, и с гръцката връзка”, отбеляза министър Николов.

“Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне”, добави той.  

Според него обаче предишните управляващи се опитват да си приписват заслуги за трасета, които са строени през 70-те години. 

По думите му “Булгаргаз” е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла доставките на газ, и всяка компания може да участва в търговете.

“Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България”, заяви министърът. 

Според него това, че е избрана “Мет енерджи”, нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на “Булгаргаз” Людмил Йоцов е работил в същата компания.

“Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България – щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ”, попита Николов.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж