„Алени платна“ в разпространение от 10 февруари

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Приказната романтична драма „Алени платна“ тръгва в регулярно разпространение в България от 10 февруари. Създаден по мотиви от популярната у нас повест „Корабът с алените платна“ на Александър Грин, филмът спечели сърцата на зрители от всички възрастови категории в рамките на последното издание на Синелибри!
„Алени платна“ (Франция, Италия, Германия 2022), оригинално заглавие: L’envol, 100 мин. Жанр: романс, историческа драма. Режисьор: Пиетро Марчело

Сценаристи: Пиетро Марчело, Маурицио Браучи, Мод Амелин, Жьоневиев Брисак

С участието на: Рафаел Тиери, Жулиет Жуан, Луи Гарел, Ноеми Лвовски, Йоланд Моро и др.

„Алени платна“ проследява еманципацията на една жена в продължение на двайсет години, между 1919 и 1939 г., време на големи изобретения и големи мечти.

Рафаел се завръща от бойните полета на Първата световна война в Нормандия, изтощен и накуцващ, само за да научи, че жена му е починала, оставяйки след себе си безпомощно бебе – момиченце на име Жулиет, което той трябва да се научи да обича. За съжаление, жителите на селото не посрещат Рафаел с отворени обятия. Грижовната вдовица Аделин приютява Рафаел и дъщеря му във фермата си и влиза в ролята на майка на Жулиет. Увлечена по музиката и пеенето, едно лято самотната Жулиет среща „магьосница”, която й обещава, че „алени платна” ще я отведат далеч от селото…

За книгата

„Корабът с алените платна“ е повест приказка, която Александър Грин написва в периода 1916 – 1922 година. Това е трогателната история на малката Асол, която загубва майка си още като бебе. Баща й – морякът Лонгрен, саможив човек, недолюбван от съселяните си – я отглежда съвсем сам. Той изоставя плаването и започва да прави играчки – малки модели на лодки, катери, еднопалубни и двупалубни платноходки, крайцери, параходи, които продава, за да издържа момиченцето и себе си. Един ден, докато отива към близкия град, за да занесе там играчките за продан, Асол среща в гората старец – той й предсказва, че когато порасне, за нея ще дойде принц с кораб с алени платна… „Корабът с алените платна“ е история за непоколебимата вяра в мечтите, за убеждението, че всеки може да сътвори чудо за ближния си, за възвишения блян, че доброто побеждава.

Фестивални участия и отличия:
2022 Премиера в рамките на „15-дневка на режисьорите“ на кинофестивала в Кан
2022 Награда за най-добра режисура от Европейския кинофестивал в Севиля
2022 Номинация за награда CineRebels от кинофестивала в Мюнхен
2022 Номинация „Бронзов кон“ за най-добър филм от кинофестивала в Стокхолм


От 10 февруари 2023 г. „Алени платна“ ще бъде част от програмата на киносалоните в цялата страна.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж