„Анархо-Клоунада“ с премиера в деня на изборите

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 2 април ще се състои вторият спектакъл за сезона на реж. Боян Крачолов на сцената на Yalta Art Room

Политическа тематика в деня на изборите. „Анархо-клоунада“ по текстове на Георги Шейтанов, Гео Милев, Кант, Ницше и Платон ще представи сдружение „Конклав“ в Yalta Art Room на 2 април от 19.30ч. Режисьор е младият иноватор в театъра Боян Крачолов, костюмограф е Никол Трендафилова, а музиката е дело на Явор Милчев. Актьорите са Димитър Крумов и Иван Николов, които през клоунаден принцип и смях запознават публиката с възгледите на горепосочените автори. Това е трети спектакъл на режисьора на сцената на независимото пространство за култура – Yalta Art Room.

Темата води зрителя към въпроса „какво трябва и е изкуството?“, повече за което споделя Боян Крачолов:

“В генезиса си изкуството е необходимо да бъде анархическо. То, също както анархиста, трябва постоянно да се бори срещу множеството ограничения, които му биват налагани – икономически, социални, културни, политически или други. То не може да си позволи да угодничи, да сервилничи, да обслужва познати знания само заради факта, че са познати. Трябва да се стреми да критикува, да създава контексти, да кара гледащия да размишлява, да не остава единствено в логиката на така-се-прави. Не утопия, а еволюция. Не подчиненост на мисълта, а самостоятелността й. Не егоизъм, а настояване за равноправие и мисъл за общество – и съзнателна работа по промяна на подвластните ни фактори – самите нас. Не фриволен апел към премахване на режим, а съзнание за начини и механизми, по които обществото да може да изпълни същинската си функция – да се грижи за самото себе си.

Това, струва ми се, е анархическо.” 

Екипът в лицето на Боян Крачолов и Димитър Крумов и Иван Николов през 2017 печелят АСКЕЕР за „Изгряваща звезда“ за проекта им „Това не е Хамлет“.

Представлението се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, програма „Едногодишен грант” и Villa Velis.

“АНАРХО-КЛОУНАДА”

по текстове на Георги Шейтанов, Гео Милев, Кант, Ницше и Платон и др.

Сдружение „Конклав”

Режисьор: Боян Крачолов

Костюмограф: Никол Трендафилова

Музика: Явор Милчев

Плакат: Христо Христов

Оператор: Венцислав Тодоров

Участват: Димитър Крумов и Иван Николов

Боян Крачолов, режисьор

Боян Крачолов защитава бакалавърска степен по специалност „Режисура за Драматичен театър“ в НАТФИЗ и магистърска по специалност „Философия“ в Софийски университет. Понастоящем е докторант в НАТФИЗ, катедра „Драматичен театър“. Има интереси в областа на драматургията и литературата. През 2017 излиза дебютната му книга с кратки прози – „Църква от сънища“. Сред представленията му са „Невидимите градове“ – номинация ИКАР 2022 за сценография, „Монетата“ – номинация за АСКЕЕР 2021 за текст, „Мишеловката“, „Това НЕ Е Хамлет“ – награда АСКЕЕР 2017, „Парче от монолог. Не Аз“, „Леонс и Лена“ и др. В края на април се очаква и неговата премиера на „Петрови в грипа и около него“ в Народен театър „Иван Вазов“.

Иван Николов, театрален и филмов актьор, който две години (до 2022г.) е част от трупата на ДТ „Никола Вапцаров“, Благоевград. По-голямата част от професионалния му опит в театъра придобива като актьор на свободна практика в проекти, реализирани, както в София, така и в градове извън столицата като Сливен, Пловдив и Стара Загора. Участва в представления на ТР „Сфумато“ и сдружение „Конклав“.

Димитър Крумов е роден на 17.07.1991г. Играе на сцените на ТР „Сфумато“, Театър„Азарян“, ДТ-Пловдив, Народен театър „Иван Вазов“, Yalta Art Room и др. Съосновател e на независимото арт сдружение „Конклав“ заедно с най-близките си хора – режисьора Боян Крачолов и актьора Иван Николов. Димитър следва „фотография“ в НХА степен „магистър“ от 2022 г. На сцената на Yalta Art Room това е трети спектакъл с негово участие след „Парче от монолог. Не Аз“ по текстове на Бекет и „Леонс и Лена“ от Бюхнер.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж