Анастас Герджиков: Целта на първия тур беше да стигна до балотаж, сега очаквам да бъдем подкрепени от много повече хора

Според него големият проблем е, че партията на Кирил Петков е инженерен проект на Румен Радев

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

„На първия тур целта беше да стигнем до балотаж и да има такъв. Преди месец агенциите предполагаха, че Радев ще победи с  повече от 53%. Това не се случи, постигнахме балотаж. След първи тур нещата се променят напълно. Досега имаше 23-ма кандидат-президентски двойки, сега техните избиратели трябва да се преориентират и да изберат някой друг”, каза кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС.

Той коментира, че на втория тур очаква да бъде подкрепен той и вицето му Невяна Митева от много хора и онези, които в неделя не са дали гласа си за Радев.

Ректорът на Софийския университет коментира събитията в БСП и подадената оставка от Корнелия Нинова като председател на партията.

„Това, което се случи вчера е, че за първи път някой от ляво излезе и каза честно: „Има проблем, царят е гол”. Президентът е гол, защото е свързан със служебното правителство, което е назначил. Покрай тях се въртят олигарси, разпределят се обществени поръчки – това каза вчера г-жа Нинова”, заяви Герджиков и подчерта, че много такива лични мнения сме чували през годините и попита дали така ще бъде заметено казаното от нея.

„На практика Нинова, без да използва тези думи, каза следното: Такъв модел имаше по времето на Борисов, сега Радев се опитва да го възпроизведе, макар че е един слаб имитатор”, анализира той.

Герджиков заяви, че не познава олигарси и няма нищо общо със задкулисието при никого. Той сподели, че не знае как стоят нещата нито при Борисов, нито при Радев.

„Правовата държава не допуска задкулисие. Тя изисква всичко да е наяве. Затова, когато излезе лидер на партия и каже подобно нещо, ние трябва да проверим тези твърдения и да се убедим, че те не са верни или ако са верни– да приложим закона”, посочи той.

Според него другият притеснителен момент от изказването на Нинова е било твърдението й, че целта на Радев през последната година, е била да унищожи партийната система. 

„Не говорим за партиите на статуквото, както той ги нарича. Говорим за това, че всички партии в момента са много смачкани, те са загубили много гласове, някои от тях започват да се разцепват. За това има огромна заслуга Радев, който искаше да създаде нова партия и най-вече да обезсили съществуващите партии, които биха се противопоставили на неговите претенции за еднолична власт“, коментира кандидатът за президент.

Герджиков каза още, че познава лично съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и знае, че той има качества, но има и проблем:

„Той подписа декларация с невярно съдържание, но много се надявам да направи така, че да може да се състави редовно правителство, защото без него няма да може да излезем от кризите, в които сме затънали“, заяви той.

Според него големият проблем е, че партията на г-н Петков е инженерен проект на Румен Радев.

„Преливането на гласове от едната страна към другата е опасно за демокрацията, защото по този начин, ние обезсилваме партиите и превръщаме държавата в едно хаотично бойно поле“, коментира той.

По този начин се руши държавността и демокрацията, добави кандидатът.

Той заяви още, че не застъпва тези на други партии, а говори честно по темите, по които го питат.

Кандидатът увери, че ако бъде избран за президент, ще работи с всички партии и според него сега най-важното нещо е да се състави правителство. Той определи като абсурдно обсъждането Бойко Рашков да остане вътрешен министър в редовен кабинет и заяви, че Рашков не налага реда и законността, а терор и репресия.

Той беше категоричен, че подкрепя всяко действие, което помага за установяване и възстановяване на върховенството на правото, което от 32 години отсъства. Според него съдебната реформа не засяга лично главния прокурор Иван Гешев или само тримата големи, а всички нива.

„Всяка смяна на правилата, която води до това да работи върховенството на закона, е добра. Но всяка смяна, за да махнем някого, е лоша, защото ще махнем някой, утре ще дойде друг. Ние махнахме Борисов, дойде служебното правителство и вчера чухме какво прави то. Трябва цялостно да сменим правилата, включително за подбор на съдии на всички нива”, подчерта Герджиков.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж