Андрей Райчев: ГЕРБ отново ще са първи в парламента, Радев ще победи на втори тур

Има вероятност, ако партията на Борисов получи . 100 места в парламента да управляват с ДПС

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Андрей Райчев е български социолог. Той е завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски” с научна степен Доктор по социология. Бил е директор на Института за изследване на младежта (1988 г.) и по-късно (1990 г.) директор на Националния център за изучаване на общественото мнение.

През 1991 г. Райчев става съосновател на ББСС “Галъп Интернешънъл”, което става най-голямата агенция на услуги за изучаване на пазарите и общественото мнение в България, с асоциирани, съвместни и филиални дружества, опериращи в Албания, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина. От тогава ББСС развива най-голямата многонационална мрежа за проучване в района. Андрей Райчев заема длъжността Директор и член на Съвета на директорите на ББСС.

Райчев е автор на теоретични книги по социология: „Вторите мрежи”, „Привилегировани гледни точки”, „Какво се случи? – Разказ за преходния период в България (1989-2004)” в съдружие с Кънчо Стойчев и многобройни кратки тематични статии върху социалните и политически събития, както и за текущи събития.

Женен, с четири деца, говори перфектно руски и свободно английски език.

Господин Райчев, Каква е Вашата прогноза за президентските избори?

Не безпроблемно ще победи Румен Радев. Вероятно на втори тур с разлика от 58/42, може и 60/40.

Той е безкомпромисен победител, така ли?

Не е безкомпромисен. Изглеждаше така преди два месеца, сега възникнаха затруднения за него. Очевидно тази история с ваксините влияе, но все пак дистанцията му е толкова напред, че той води почти двойно и не ми се вярва да бъде стопена.

Би ли могъл да му изиграе негативна роля случаят с двойното гражданство на служебния му министър Кирил Петков? Дали от този случай изгуби доверие?

Не мисля, че е изгубил доверие.  Цените, тока, пандемията, „зеления“ сертификат, това е реалният проблем. Онова е много повече шум, отколкото реална заплаха. Докато това са съвсем реални неща, които неизбежно свалят рейтинга.

Каква е прогнозата Ви за избирателната активност на 14-ти ноември?

Много се надявам да е 3 млн. души плюс-минус. И много се опасявам, че може рязко да спадне, тогава ще имаме изключително срамни резултати на избори. Непредвидимо е. Нормалното е 3 млн. души. На предходните избори избори не беше много висока, под 3 млн. беше, но все пак нещо близко до това. Най-доброто за България е 3.2-3.5 млн., но не ми се вярва тези нива да бъдат достигнати. Освен това не забравяйте, че откакто сме на машинно гласуване рязко спаднаха вотове, които са чисто нагласени и едно 200 000 – 300 000 души си продаваха гласа. Тези хора досега не участваха и се надявам да продължат да не участват, защото това не са гласоподаватели. Хората просто взимат 20-30 лева и това е.

Смятате ли, че броенето на разписките щеше доведе до хаос и до опит за манипулация на вота?

Със сигурност това е ново изискване, което се появява. Тук с едното око плача, с другото се смея. От една страна разбирам – ГЕРБ казва откъде да знаем, че вие не манипулирате вота електронно, дайте да броим. Представете си в една секция се получава разминаване – в едното пише 150, в другото 160. Какво правим в този момент? Какво решение се взима? Отменяме изборите изобщо ли, какво правим? Не  виждам процедурата, която ще им помогне, когато намерят такова разминаване. Какво почваме – разследване, снимаме всички, връщаме хората да гласуват втори път, какво точно правим? Това пък е аргументът на противниците, той е правилен в момента. Така че е мътен въпрос. По-хубаво беше да нямаме разправия, но дано се окаже, че няма да се разминат много и да се каже една проверка в повече. Слава Богу, съдът ще каже. От една страна това броене е безсмислено, но от друга има недоверие към софтуера, да не би някой да прави някакъв алгоритъм. Всеки нов метод буди съмнения. Миналият път според мен всичко беше абсолютно точно и прецизно. Общо взето българите ще свикнат с машините, не се съмнявам. Много по-удобно и по-бързо е.

По отношение на парламентарните избори, как очаквате да се наредят партиите?

С много ще победи ГЕРБ, на голяма дистанция от следващия. Второ, трето, четвърто място ще бъдат, според моята представа, на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, но не мога да кажа точно какъв ще бъде редът им. Те ще бъдат между 10-15% изредените партии, може и четири даже, и ДПС може да влезе. ГЕРБ ще вдигне над 20%, може би и 25% даже.

Ще успеят ли да съставят правителство?

Ако не съставят пак правителство ще подложат на самоубийствен риск политическата система. Просто е задължително да съставят правителство, каквото и да е, ако трябва с ГЕРБ, с ДПС, с каквото и да било. Трябва някакво правителство, поне временно, за половин – една година да направят. Ако не направят могат да смятат, че българският народ ще се раздели със своите политици и с парламентарната демокрация, ще поискат президентска република.

Дали не се цели именно това да се случи – България да промени начина си на управление?

От кого се цели? Всички тези партии искат да изчезнат или да сложат президент срещу себе си? Нищо не се цели. Това е просто резултат от тяхното бездарие, импотентност.

Ако се стигне до сформиране на правителство, колко ще оцелее?

Трябва да знам какво е, за да казваме такива неща. Рано е още.

Какви са според Вас кампаниите за президент и парламент?

Играчите с отвращение доиграват мача, вяло се псуват. Тук изключение правят само „Продължаваме промяната“, които водят по-слънчева кампания, по-оптимистична, но коронавирусът ги захлупи и настроението на народа стана мрачно, така че това е една мрачна, вяла кампания, където просто се псуват всеки ден и играят вече трети един и същи мач, и общо взето всички скучаят.

Как се възприема всичко това от избирателя?

ГЕРБ възстановяват. Те излизат лека-полека от изолация и възстановяват размера си. Първо – има необходимите фактори и главно неспособността на неговите противници да действат обединено, смислено. Пак разменят искри, пак си отправят нелепи обвинения. За тези бележки от машините изведнъж две от партиите на протеста обявиха други две партии, една от протеста и БСП в предателство и сговор с ГЕРБ. Сега – предателство, горно „до“. То си има някакъв спор за някакви бележки. Може да са прави, може да не са. Като първо обвинение веднага казаха предателство. Всичко започва на горно „до“.

Прогнозирате ГЕРБ отново да са първи на изборите. С тях обаче никой не желае да управлява. Има ли значение от тази победа или този път нещата могат да се променят?

Разбира се, че има огромно значение. Ако наберат нещо като 80-90 гласа, парламент е много трудно да не се съобразява с такава партия. Имат и още 25-30 гласа на ДПС. Ако те отидат на 80-90 и онези 30, всички останали ще имат съвсем малко над 121. Не ми се вярва ГЕРБ да стигне на 100, защото те, ако отидат на 100 с ДПС ще управляват заедно.

Според Вас партията на Мая Манолова ще успее ли да влезе в новия парламент?

На ръба е. Надявам се да успее, защото тя е полезна партия, активна партия. В момента са в зоната на риска.

Защо стигнаха дотук?

Защото много се караха помежду си. Вместо да се разправят с ГЕРБ, какъвто беше замисълът на предпоследния парламент, започнаха да се карат помежду си и това е резултатът.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж