Арменската църква се ядоса на Плевнелиев за изказване на форум в Баку

Бившият президент критикува Армения за конфликта в Нагорни Карабах и защитава позицията на Азербайджан

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Арменската църква публикува остра позиция срещу изказване на бившия български президент Росен Плевнелиев, което той е направил на 11 ноември по време на официален форум в столицата на Азербайджан – Баку.

В декларацията на Епархийския съвет на Арменска апостолическа православна света църква се казва, че Плевнелиев е адмирирал военните действия, които Баку води в спорната територия Нагорни Карабах срещу Армения.

Църквата твърди, че Плевнелиев е ползвал “груби и обидни квалификации” по отношение на арменския народ и държава и е “хвалил” действията на азерската армия.

От арменска страна се отбелязва още, че изказването на бившия ни президент става в деня, когато свършва Първата световна война.

“В качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени? Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военноплениците”, казват арменските духовници.

Какво всъщност каза Плевнелиев на 11 ноември?

На 11 ноември Росен Плевнелиев е в азерската столица, където е част от VIII Глобален Бакински форум. Пред местни медии той направи изказвания, които противоречат на външната политика на България и ЕС по въпроса с конфликта между Азербайджан и Армения в областта Нагорни Карабах.

“Когато бях президент на България, в периода 2012-2017 г., критикувах подобна позиция на ЕС, която смятах за погрешна. Исках ЕС да каже: Армения извърши агресия, имаше голяма несправедливост и след 30 години Азербайджан успя да изкорени тази несправедливост. Сега Азербайджан сам възстанови правосъдието и най-накрая изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Между другото, преди началото на втората карабахска война, винаги съм призовавал международните организации, по-специално ООН, да демонстрират волята си и да предприемат строги мерки срещу Армения. Недопустимо е една държава – членка на ООН, да пренебрегва толкова грубо международното право”, казва Плевнелиев пред медиите в Баку.

На този етап Росен Плевнелиев не е коментирал арменската реакция за казаното от него.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж