Асен Меджидиев: 19 души остават хоспитализирани след инцидента край с. Локорско

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Благодарение на бързата координация между институциите и организацията, която лечебните заведения направиха веднага, на всички тридесет и четирима мигранти, които оцеляха след вчерашния инцидент край софийското село Локорско, беше оказана навременна медицинска помощ. 27 от тях бяха приети в пет столични болници, които незабавно сформираха допълнителни екипи, а на останалите беше оказана навременна медицинска помощ и след необходимите изследвания бяха освободени от болнично лечение.” Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в рамките на съвместен брифинг с органите на Прокуратурата, Националното следствие и Министерството на вътрешните работи.  

„Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 души. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. Те са седирани и поддържат добра сатурация. Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. Двама от тях са с охлузвания, а другите двама са с белодробни изменения и след направени рентгенови изследвания ще останат под лекарско наблюдение до понеделник. В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация”, обясни д-р Меджидиев и уточни, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени.

„Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. „Военна рампа”, като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”, посочи още министър Меджидиев.

„Благодаря на всички медицински екипи, на колегите в болниците и на ЦСМП за проявения професионализъм. Здравната система за пореден път доказа, че в тежки ситуации реагира по изключително адекватен начин”, беше категоричен здравният министър. Той припомни и създадената през вчерашния ден организация, в следствие на която 11-годишно дете с онкологично заболяване беше транспортирано по въздух до Любляна, Словения.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж