Асен Василев: Най-кризисни за инфлацията у нас ще са март или април

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че най-кризисните месеци за инфлацията в България ще са март март или април 2022 г. Тогава се очаква тя да бъде на нива от 5% до 6%.

Василев даде “учебникарски” съвет на хората – когато инфлацията тръгва нагоре, мнозина се ориентират към инвестиции в дългосрочни активи, стойността на които се вдига – злато, недвижимости, криптовалути

Според вицепремиера минимална заплата от порядъка на 700 или 710 лв. през 2022 г. е разумна.

Той открои като важен момент необходимостта от активиране на контролните механизми на държавата, защото те са закърнели и не работят.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги – 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси – Василев коментира, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи.

Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение.

Разумният дефицит в бюджета за 2022 г., според него, е между 3.5 и 4.5 млрд. лева, той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да “бъде свит, доколкото може”.

От думите му в ефира на “Дарик радио” стана ясно, че няма промяна и в позицията му по отношение на плоския данък от 10%.

“Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити”, посочи той.

Василев потвърди намерението си за редуциране на държавната администрация с 30 000 души в рамките на 2022 г. и поясни, че това ще доведе до естествено увеличение на заплатите на тези, които ще запазят работните си мясте.

Според него обаче една от първите битки, които е важно да спечели България през новата година, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

“Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък”, коментира Василев.

Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната” увери, че управляващата коалиция е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент.

“Това е достатъчно малко, за да е интересно и да дава гъвкавост на солистите, и в същото време достатъчно голямо, за да е устойчиво и пълноценно”, каза Василев.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж