Баба Тонка Обретенова – 130 години безсмъртие

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 25 и 26 март, Сдружение Български щит, с подкрепата на община Русе, ще проведе двудневно събитие в град Русе в чест на посветилата безкористно живота си на родината Тонка Обретенова. 

Останала в народната памет като Баба Тонка, през бурните години на революционно дело в България, смелата българка превръща дома си в сборище на революционери, а синовете си изпраща без сълзи един подир друг да се борят за свободата българска. Наричана от самите турци „Майка на бунтовниците“, Баба Тонка оказва всякаква подкрепа на революционерите – от превръщане на дома ѝ във военен щаб, до изпращане на храна и лекарства в затвора, от укриването на апостоли до събиране и съхранение на костите им, за да е вечна паметта им.

С разнообразие от дейности ще бъде отдадена заслужена почит на жената, превърнала се в свещен образ на Българската майка. 

Програмата ще се проведе в два дни.

Събота, 25.03 

10:45. Посещение на Ивановските скални църкви, разположени в красивия каньон на природен парк Русенски Лом. Там ще разгледаме различните църкви, параклиси и килии на повече от 8 века.

14:00 Открит урок по алпинизъм в Басарбово

Неделя, 26.03

08:00 Обща и специализирана физическа подготовка в зала по бойни изкуства 

• строева подготовка – запознаване със строя, поведението на личния състав при придвижване и на място, отдаване на почит и поклон пред светини;
• обща физическа подготовка – издръжливост, пъргавост, сила;
• самозащита без оръжие – страйкинг (удари с ръце и крака), клинч (хвърляния) и борба (партер, ключове).

12:00 Официална церемония пред Паметника на Свободата 

– фолклорна програма с участието на Народен хор при Национално училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе

– полагане на венци 

12:30 посещение на паметника на Ангел Кънчев и Къщата музей на Баба Тонка с беседа, подготвена и изнесена от историк. 

Събитията са подходящи за деца и семейства.

Заповядайте заедно да опазим паметта на великата българка Тонка Обретенова!

С подкрепата на община Русе

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж