България и Австрия ще работят за постигане на целите на Дунавската стратегия

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

България и Австрия ще си сътрудничат за постигането на целите на Дунавската стратегия. Това стана ясно по време на срещата на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева с Н. Пр. Андреа Икич-Бьом, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия у нас.

Нейно Превъзходителство се поинтересува от идеите на България за развитие на региона във връзка с предстоящото австрийско председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (СEЕСДР) от 1 ноември 2023 година. Тя посочи, че за австрийската страна са важни предварителните дискусии с останалите страни-членки на Стратегията за оформяне на окончателния дневен ред на председателството.

В отговор заместник-министър Георгиева посочи, че за България е много важно реализирането на значими проекти, с резултат за целия регион, тъй като в момента от една страна имаме недостатъчен финансов ресурс, а от друга – той се разпръсква към множество малки проекти.

Посланик Икич-Бьом прояви специален интерес към изграждането на нов мост на река Дунав. В отговор заместник-министър Георгиева каза, че България и Румъния продължават да работят по подготовката за изграждане ново съоръжение край Русе.

 „Важна тема за целия регион е подобряване на свързаността – както по отношение на пътната и железопътната инфраструктура, така и по отношение на енергетиката“ , каза още заместник-министър Георгиева. Тя даде като пример за успех в тази посока изграждането на газовия интерконектор с Гърция. А свързаността с Румъния по оста север-юг и реализирането на проектите по инициативата „Три морета“ е тясно свързана и с подобряването на сигурността в региона. „Смятаме, че тези теми могат да бъдат обект на дискусия и по време на австрийското председателство“, допълни заместник-регионалният министър.

Посланикът от своя посочи, че за Австрия също представлява интерес темата за сигурността в Дунавския регион, както и развитието му като притегателен център за бизнес, туризъм и инвестиции.

Според заместник-министър Георгиева друга възможност е сътрудничеството и обмена на опит в областта на интегрираното териториално развитие.Дунавската стратегия се изпълнява от 2011 г. по инициатива на страните от Дунавския регион, който включва 14 държави със 115 млн. жители, 9 от които членки на Европейския съюз. България пое ротационно председателството на Стратегията през 2018 г. и акцентира върху културното наследство и туризма като генератори на икономически растеж.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж