България изтегли нови половин милиард лева дълг

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Българската държава взе нов дълг. Той отново е в размер на половин милиард лева. Това е четвъртото задължение, което поема страната ни.

На проведения аукцион бяха пласирани успешно Държавни ценни книжа за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,49 %.

Предложените книжа са за 7,5 г. с лихвата 0,25 на сто. Досега финансовото министерство предлагаше 5-годишни или 3,5-годишни книжа при нулева лихва и книжа за 10,5 г. при лихва 0,1%.

След аукциона новопоетият от началото на годината държавен дълг достига 3.8
млрд. лева. Лимитът за теглене на нови заеми през 2021 г. е 4.5 млрд. лв. и по всичко
изглежда, че държавата ще се възползва и от оставащото й дългово пространство от
1.2 милиарда.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж