България открива почетно консулство в Япония и Сао Томе и Принсипи

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министерският съвет прие решение за откриване на почетно консулство на България в Япония и назначаване на японския гражданин г-н Кадзуо Кавамура за почетен консул на Република България със седалище в гр. Мария, префектура Ибараки. 

Япония е приоритетен партньор за България в Азия, с когото развиваме традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство на основата на споделени ценности. Г-н Кадзуо Кавамура е главен изпълнителен директор, президент и председател на Борда на директорите на корпорация „Мейджи“. Фирмата има лидерско място в Япония по производство на млечни продукти и разширява своята дейност в Китай, Тайланд, Сингапур и други азиатски страни. България развива ползотворно сътрудничество с „Мейджи“ от 1973 г. насам, когато сключва лицензионен договор и започва да предоставя закваска за произвеждането на кисело мляко под марката „Българско кисело мляко Мейджи“. 

Корпорацията има ключова роля за популяризирането на България и за представянето на българската култура в Япония. ,,Мейджи“ е дългогодишен спонсор на турнета на Софийската национална опера в Япония, предоставя стипендии на български ученици за обучение в Япония и оказва подкрепа на известния български сумист Котоошу, както и на националния отбор по художествена гимнастика.

Прието е решение за откриване и на консулство на Република България в Демократична република Сао Томе и Принсипи, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице със седалище в град Сао Томе консулски окръг, обхващащ територията на Демократична република Сао Томе и Принсипи, както и за назначаване на г-н Васил Йорданов Червенков, гражданин на Република България, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице. 

Изборът на г-н Васил Червенков за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице е мотивиран с активните му контакти с местните власти в Сао Томе и Принсипи, ползотворната му работа в областта на научно­образователните проекти и доброто познаване на местните нрави и обичаи. С дейността си на независим оценител на проектни предложения в област образованието към Европейската комисия г-н Червенков е установил отлични контакти с редица сантомейци, получили висшето си образование в България. Поддържа делови отношения с български предприемачи в други централноафриканки страни.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж