България получи над 21 млн. лв. за подкрепа на украинци

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Финансирането е по грантово споразумение между ЕК и МВР по тематичния механизъм на фонд „Убежище, миграция и интеграция“

България получи средствата за спешно подпомагане в размер на 21 318 000 лева, разпределени от Европейската комисия с Решение от 28 октомври 2022 г. Те са в подкрепа на първоначалния прием и временно настаняване на разселени граждани от Украйна в периода 24 февруари 2022 г. – 23 февруари 2023 г. с подкрепата на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2021 – 2027 г.

Грантовото споразумение между ЕК и Министерството на вътрешните работи за предоставяне на средствата бе подписано на 14 декември 2022 г. В рамките на изпълнението му вътрешното ведомство подписа оперативно споразумение с Министерството на туризма за предоставяне на средства в размер на 12 322 000 лева, които ще бъдат използвани за възстановяване на разходи от националния бюджет на Република България през 2022 г.

С оглед изискването съгласно Решението на Европейската комисия част от средствата, разпределени за България, в общ размер на 6 395 000 лева – или 30 % от помощта, да бъдат насочени към общини и неправителствени организации, са подписани седем оперативни споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в общ размер на 5 327 000 лева и предстои подписването на още две споразумения на стойност 125 000 лева.

С цел усвояване на остатъка от сумата за неправителствени организации и общини в размер на 943 000 лева има възможност за подаване на заявления за финансиране в рамките на отворена покана за подаване на предложения. Средствата са за дейности, свързани с предоставяне на материално подпомагане, подкрепа и услуги на украинските граждани, на които е предоставена временна закрила. Заявлението и условията за подаване може да бъдат намерени на адрес: https://mvr.bg/dmp/

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж