България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол

Срокът ще е до юни или декември 2024 г.

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. За това информира Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите. Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди, предаде БГНЕС. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

След Унгария още европейски страни отстъпват на искането на руското ръководство за плащане в рубли за газа, констатира в коментар американската агенция.

Според нея Европейският съюз вероятно е “близо до достигането на предела” на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж