Българово отбеляза 145 години от своето Освобождение

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Честванията започнаха с традиционната заупокойна молитва в църква „Св. Атанасий“ в памет на убитите през февруари 1878 г. в село Уруменикьой /дн. град Българово/ близо 400 православни християни, сред които много жени и деца.

В отбелязването на годишнината се включиха зам.-кметът Диана Саватева, представители на държавната и местната власт, както и десетки граждани.

Деца от ОУ „Васил Левски“ и ЦДГ „Светулка“ – град Българово рецитираха стихове, посветени на Освобождението, и изпълниха патриотични песни в двора на храма.

Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя на костницата при храм „Св. Атанасий“, в която са събрани останките на избитите от поробителите православни християни в началото на 1878 година.

Инициативите, посветени на Освобождението на Българово, са организирани от Кметство Българово, ОУ „Васил Левски“, ЦДГ „Светулка“, Пенсионерски клуб – Българово, Читалище „Съгласие 1905“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж