Българската национална телевизия с две отличия „Златно перо 2023“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Емблематичният режисьор Павел Павлов и предаването „Линия Култура“ с признания за изключителен принос към българската култура и изкуство

Дългогодишният режисьор и сценарист в Българската национална телевизия Павел Павлов, един от основателите на телевизионния театър в обществената телевизия, бе удостоен с почетен знак „Златно перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство. 

Павел Павлов, снимка – Фотоархив на БНТ_03

Навремето един журналист ме нарече „баща“ на телевизионния театър, аз много се смутих, но се оказа, че е истина. Много съм признателен на моята телевизия, в която мина животът ми, че ме е предложила“, каза Павел Павлов.

Павел Павлов е роден на 2 април 1934 г. в Червен бряг. Завършва френска гимназия, през 1959 г. се дипломира от ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Театрална режисура“, а след това специализира телевизионна и кинорежисура в Берлин. Оставя ярки следи в историята на Българската национална телевизия със своя неподражаем поглед към българската литературна класика. В Златния фонд на БНТ се съхраняват повече от 50 негови телевизионни театрални постановки и над 30 телевизионни игрални филми. Забележителните спектакли „Антигона“, „Училище за сплетни“, „Севилският бръснар“, „Трагичната история на д-р Фауст“, „Страстната неделя“, „Каменният гост“, „Свекърва“ и много други пленяват вниманието на телевизионните зрители през годините наред с емблематични филмови творби като „Чичовци“, „Вечери в Антимовския хан“, „Язовецът“, „Горски хора“, „Есенно слънце“ и др. В литературата дебютира със сборника с разкази „Торба лакърдии“, автор е на 20 книги – спомени за актьори, с които е работил, повести, сценични хроники, исторически роман за Светослав Тертер и др.

Павел Павлов със Златно перо, снимка – Кантус Фирмус, галерия Макта и Радио Класик А

С почетен знак „Златно перо 2023“ бе отличено и предаването на Българската национална телевизия „Линия Култура“, което всеки делничен ден от 18:30 ч. по БНТ 2 отразява събития, свързани с литература, музика, изобразително изкуство, театър, постижения на творци от различни сфери на изкуството, дискутира процесите в културната среда. Предаването се реализира от регионалните ТВ центрове на БНТ във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград.

Официалната церемония „Златно перо 2023“ се състоя в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май, в Националния музикален театър в София. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж