Банки, хотели, магазини – все повече бизнеси в България оперират изцяло дигитално

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Все повече бизнеси в България се дигитализират, а някои от тях дори оперират изцяло онлайн. Тази тенденция е провокирана от нуждата на потребителите да използват услуги от комфорта на дома си, особено с все по-голямото налагане на хоум офис като възможност за работа от вкъщи. Вече е възможно без излизане от дома да поръчаш хранителни и нехранителни стоки, да закупиш техника, да сключиш договор и да използваш банкови услуги. 

Традиционните магазини за електроника стават все по-дигитализирани, но все още се изисква подписване на физически договор или физическо посещение в магазина. Онлайн платформи като Addit.tech и Furbee.tech дори нямат физически магазини. Всички процеси се извършват онлайн. В случая на компанията за техника под наем Addit.tech – дори и договора се подписва виртуално, благодарение на приложението Evrotrust. 

„Дигитализацията вече е ключово условие за бизнес развитието дори и на традиционните бизнеси, защото все повече потребители търсят лесни и бързи решения. При развитието на нашия бизнес модел, пред нас беше поставено предизвикателството да дигитализираме всички аспекти от нашия бизнес. Срещнахме немалки трудности, но успяхме. Смятам, че това е отговорна задача, която всяка компания като нашата трябва да си постави, за да намалим въглеродния си отпечатък и за да стимулираме потреблението”, споделя Страхил Радовски от Addit.tech.

Традиционният бизнес с автомобили също се дигитализира, като на пазара има нови платформи като Cazam.bg, която дава решение за наем, лизинг или директна покупка за кола онлайн. Огледът също се случва виртуално  – с 360-градусов оглед чрез специално изградено фотостудио.  В банковия сектор вече няма институция, която да не е въвела онлайн банкиране. Има и банки, които се стремят към максимално дигитализиране на услугите си, например tbi bank. Те предлагат банкови услуги, които са напълно дигитални, като безплатно ежедневно банкиране през мобилоното приложение на банката и взимане на финансиране с изцяло онлайн процес.

Тази тенденция навлиза и в хотелските услуги. Пример за това е хотелът WorkNomads в София, който дава възможност на гостите си да извършват дигитално всяка една от дейностите,  свързана с престоя в хотела – от чекирането до плащанията и достъпа до стаите, като пари в брой не се използват. Освен това хотелът допринася за намаляване на отпадъците, като голяма част от мебелите са рециклирани. 

Дигитализацията става все по-важна част от развитието на малките и средни бизнеси. Виртуалното присъствие е ключово за по-лесното откриване, а онлайн поръчките често отварят възможност за бързо разрастване на бизнеса. Това улеснява много и потребителите, които няма нужда да напускат дома си за ключови задачи от ежедневието на модерния човек.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж