Банско отново ще е джаз столица на България

Община Банско предлага богата палитра от културни и спортни събития от май до ноември

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

За 26-ти път Банско ще бъде столица на джаз музиката от 5 до 12 август 2023 г. Участие в Банско джаз фестивал ще вземат участници от 16 държави, 188 изпълнители в над 30 концерта на дневна и вечерна сцена. Джаз академия за млади музиканти, джаз-точки на различни места в града, нощни джем сешъни и много интересни съпътстващи събития – изложби, лектории и игри, подготвят съорганизаторите на фестивала.


На пресконференцията, организирана от Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България”, кметът Иван Кадев заяви готовността на Банско за поредното издание на фестивала.


Община Банско винаги е център на събитията и всички ние сме носители на новото, вярваме на максимата – приемственост и развитие, вплитаме традициите в новото време в различни формати. През изминалата година летният сезон в Банско привлече много гости, развитието на фестивалният и събитиен туризъм, даде добри резултати. За месеците от юни до септември официалната статистика сочи, че Банско е посетено от над 110 000 туристи и са реализирани над 370 000 нощувки, което е ръст спрямо предходни години. Това е отговорност и ние с готовност я поемаме с грижа за гостите и за жителите на Банско, подчерта кметът Иван Кадев.


Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация „Фестивалите в България” представи програмата на Банско джаз фестивал 2023, в която ще има интересни музикални проекти и хедлайнери от световна величина. Началото на фестивала ще бъде нестандартно със „Среща в приказка(та)” – концерт на щрайх-секцията на Симфоничния оркестър на БНР, а на финала ще свири световноизвестният пианист и композитор Алфредо Родригес.


Дебют на музикална сцена в България и Банско ще имат изпълнители от Словения и Косово. Значението на музикалното събитие бе потвърдено от личното присъствие на посланиците на двете държави в България – Н.Пр. Наташа Бергел и Н.Пр. Делфин Плана, които в своите изказвания се ангажираха да подкрепят Джаз фестивала.
Проф. Любомир Денев представи участниците и целите на Джаз академията, в която тази година са избрани седем проекта на млади български музиканти, а Илияна Щерева оповести новата идея на организаторите на фестивала – да бъде открита постоянна експозиция „Джазът в България” в НЧ”Никола Вапцаров 1894” и апелира всички да се включат за осъществяването на проекта.


Кметът Иван Кадев представи акцентите в условно наречения Летен културен и спортен календар на Община Банско. Условността е в определението „летен”, тъй като събитията започват от м.май и продължават до края на м.ноември. Следвайки създадената вече традиция, в календара има утвърдени през годините фестивали, концерти и състезания, но жителите и гостите на Банско ще бъдат приятно изненадани и с нови събития.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж