Беларус започна премахване на бежански лагери по границата с Полша

Актът би могъл да се тълкува като първа стъпка към решаване на мигрантската криза в региона

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Беларуски сили са премахнали два от основните импровизирани бежански лагера по границата с Полша, съобщи местната информационна агенция Белта. По нейна информация, мигрантите са били отведени до близки складове.

Ако преместването бъде потвърдено, действията на Минск може да се тълкуват като решителна мярка за решаване на кризата, която продължава вече няколко седмици. През тях хиляди мигранти от Близкия Изток и Северна Африка се опитаха да преминат нелегално на територията на страна-членка на Европейския съюз.

Отчаяни, бежанците замеряха граничните охранителни части с камъни, а полското отбранително министерство заяви, че по тях са хвърляни и гранати, с които мигрантите най-вероятно са били въоръжени от беларуските служби. Кризата и нетърпението се задълбочиха заради ниските температури и липсата на битови условия за живот.

През днешния ден Беларус предложи на Европейския съюз решение, според което 2 000 бежанци да бъдат допуснати на територията на общността, а други 5 000 да бъдат върнати у дома. Брюксел все още не е дал отговор на предложението, което дойде малко, след като Европейската комисия обяви, че няма намерение да преговаря с Минск за мигрантите.

Тази сутрин стотици иракчани изпълниха международното летище в Минск, резервирайки си полет за Ирак – първа подобна вълна от август насам.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж