Белгия въвежда нови стимули за ползване на електромобили

Продажбите на колите на ток продължават да нарастват

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Продажбите на електрически автомобили в Белгия продължават да нарастват въпреки натиска от усложнената икономическа обстановка, съобщава БТА.  През март 2021 г. продажбите на автомобили спаднаха с 48%, но пък продажбите на плъгин превозни средства нарастват с близо 40%.  Покупките на PEV-електромобили, които се зареждат в електрическата мрежа в Белгия, са малко под 9%, което е почти три пъти увеличение спрямо 2019 г., когато бяха 3% от продажбите на нови автомобили.

От 2014 г. регионалните правителства стартираха различни схеми, които позволиха този тласък на продажбите – от данъчни стимули до забрана на замърсяващи превозни средства. Бяха направени и значителни инвестиции в подобряване на инфраструктурата за електромобили. Последните данни показват, че  станциите за зареждане са се увеличили от 16% на над 40% в края на 2019 г. Електромобилите са освободени от годишен пътен данък и регистрационен данък.

Въведен е и финансов бонус при закупуване, който е 30% от покупната цена за електромобила, но не повече от 9190 евро. Компаниите, работещи по системата за корпоративен данък, могат да се възползват от приспадане на 13,5% върху инвестициите в инфраструктура за зареждане – това означава спестяване до 14 375 евро.В Брюксел пък могат да бъдат спестени данъци до 75 евро за офис паркинг места за компании, които инсталират зарядни устройства.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж