Би Би Си по петите на българската криптокралица: Откри неин апартамент в сърцето на Лондон

Луксозното жилище струва над 13 милиона паунда

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Дело за пране на пари в Германия осветли част от собствеността на мистериозно изчезналата българка Ружа Игнатова, за която се смята, че е натрупала огромно състояние от измами в интернет с несъществуващата криптовалута One coin. От съдебните действия срещу немския адвокат на Игнатова става ясно, че юристи и консултанти в Лондон са продължавали да работят за нея, след като престъпната й схема е била осветлена, съобщава Би Би Си.

През септември тази година германският адвокат на Игнатова Мартин Брайденбах е пратен на съд в Мюнстер за пране на пари, след установен трансфер на 20 милиона евро на лондонска адвокатска кантора. Парите са за покупката на луксозен апартамент в престижния район Кенсингтън.

Ружа Игнатова: Къде е криптокралицата, къде са парите?
Ружа Игнатова все още не може да бъде намерена и изправена пред съда

Би Би Си успява да стигне до любопитни детайли за ценността на жилището, чиято стойност е 13.5 милиона паунда.

Луксозният апартамент е разположен на най-високия етаж на сградата Abbots House в Кенсингтън, бивш портиер си спомня, че е срещал Игнатова през 2016г., когато тя се връщала от пазаруване с българските си бодигардове.

“Клетите мъже вървяха зад нея натоварени като магарета, с усилие и почти останали без дъх – трябва да са носели по 20 чанти”, разказва портиерът, чиято самоличност не се разкрива.

Той разказва още, че е успял да надникне в апартамента на Игнатова, където се е натъкнал на изключително скъпи произведения на изкуството.

“В шкафа си бе напъхала картина на Анди Уорхол – това разби сърцето ми, защото съм завършил колеж по изкуствата”, добавя бившият служител.

И това е само началото. Над камината висяла друга скъпа творба на Уорхол “Червен Ленин”. Вляво от дивана в другата гостна имало репродукция на платното на Майкъл Мьобис “Дъвката на кралицата”, изобразяваща британската кралица Елизабет Втора да надува балон с дъвка. Според разследването, картините в лондонския дом на Игнатова се оценяват на 500 000 паунда. Всички – закупени от лондонска галерия.

Affordable Hotels in Kensington – London House Hotel
Кенсингтън, един от престижните лондонски райони с високи цени на имотите

Според Би Би Си, Игнатова е живяла охолно по време на престоя си в Лондон. Тя си купувала скъпи дизайнерски стоки на брандове като Jimmy Choo, Prada, Calvin Klein. В апартамента й имало дори басейн.

По предварителни изчисления, състоянието на Ружа Игнатова от измами в мрежата е около 4 милиарда долара.

Би Би Си отбелязва, че когато договорът за покупка на имота в Лондон е подписан (август 2016г.), поне една европейска страна е издала предупреждение за измамата с One Coin.

Игнатова все още не е открита. Има предположения, че се укрива в Обединените Арабски Емирства.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж