Библиотекарите излизат на протест

Едно от исканията им е повече средства за заплати

Подобни
Новини

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.

Служителите на Столичната библиотека ще излязат на протест пред сградата на 20 май от 14.00 до 15.00 ч. Към тях ще се присъденият и колегите им от регионалните библиотеки.

Библиотекарите към Национална федерация “Култура” на КТ “Подкрепа” започват протестни действия на 20 май. Това става ясно от прессъобщение от синдиката, съобщи БНТ.

Протеста е заради неспазването на Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в който бяха вписани условия за въвеждане на минималните начални основни месечни възнаграждения в бранша. Библиотекарите настояват пред правителството това положение да се промени.

“Днес библиотеките в България са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, при това при крайно недостатъчно финансиране от страна на министерството на културата. Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции.

Техните основни искания преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. са:

Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително – за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки – от 1 177 на 1200.

Най-важното капиталовложение на една библиотека е инвестирането в развитието на човешкия ресурс. Затова след обсъждане на проблемите на библиотеките, свързани с недостатъчното им финансиране участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, проведена на 12-13 май 2022 г., взеха решение библиотечните работници от цялата страна да започнат протестни действия в навечерието на най-българския празник – 24 май. Призоваваме всички свои читатели и съмишленици да се присъединят към нашите искания”.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж