Бизнесът иска спешна намеса на държавата заради цените на тока

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

Работодателските организации у нас искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията.

“Предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни”, се казва в становището.

Работодателите искат по-голяма помощ, като компенсацията да е 75% от разликата между реалната пазарна цена и стойността на мораториума за бита

Кризата с цените на енергията засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти, подчертават от бизнеса.

Продължаващата вече няколко месеца ситуация се отразява сериозно на конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори и принуждава редица предприятия да съкратят работници и/или временно да затворят заводи.

В същото време Асоциациите на индустриалните потребители на енергия в Европа отправиха безпрецедентен призив към лидерите на ЕС и националните правителства за бързи действия за справяне с непоносимите цени.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж