Блестящата перкусионистка Виви Василева ще излезе на сцената с Радиосимфониците на 10 март в зала „България“

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Оракул“, концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен ще звучи премиерно в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 10 март, от 19 часа в зала „България“. Той е посветен на блестящата българска перкусионистка Виви Василева (наскоро отличена с престижната награда “Бърнстейн”), която ще бъде солист на сцената. За нея това изпълнение е дългоочакван дебют с Радиосимфониците. В соловата партия ще звучат 20 различни ударни инструмента, част от които са етно. Ефектен контраст на „Оракул“ ще бъде втората „френска“ част на концерта. Ще прозвучат благородни и сантиментални валсове от Равел, препращащи в изисканата атмосфера на Париж от началото на XX век, знаменитият „Танц на смъртта“ от Сен-Санс и не по-малко известната му „Вакханалия“ от операта „Самсон и Далила“.

Виви Василева е най-малката сестра на виртозния цигулар Васко Василев, чиято сила са перкусиите. Миналата година тя беше изненадата за публиката в концерта му на стадион “Юнак” и обра овациите с емоционалното си изпълнение на българска фолклорна песен.

Родена в Германия, в семейството на цигуларите Петър и Красимира Василеви, Виви расте сред репетиции, концерти и турнета. Съвсем естествено се впуска професионално в това поприще, избирайки инструмент, който е нетипичен за цялото семейство цигулари – перкусиите. Има пълната подкрепа на музикалната си фамилия и на своя приятел Лукас Кампара Джиниз (който свири на китара), а баща й Петър е не само най-големият й почитател, но и активен помощник в професионалните дела. С по-големия си брат Васко си сверява часовника за големите проекти и предизвикателства в музиката.

Още за Виви Василева:

Започнала професионалните си уроци през 2004 при Клаудио Естай (солист-перкусионист в Мюнхенската опера), тя навлиза в света на музиката с бързи крачки и много скоро става лауреат на авторитетни международни конкурси. Още 13-годишна печели Първа награда на известния немски конкурс Jugend musiziert и става най-младият член на Bundesjugendorchester. На 15 години издава първия си диск, благодарение на Баварското радио, а на 16 е приета за студент в Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен, където се дипломира с бакалавърска степен при проф. Петер Садло и Раймонд Курфс. Следват награди на интернационалния маримба конкурс в Париж, Нюрнберг, Инголщат. На 63-ия ARD Wettbewerb печели двете Специални награди за извънредните си постижения като най-младата семифиналистка, а през 2016 г. е удостоена с Първа награда за собствена композиция в конкурса Kulturpreis den Kulturkreis Gasteig München. Освен авторски композиции, Виви Василева изпълнява много нови произведения, създадени специално за нея. Импровизира цялата филмова музика в известния филм на Петра Вагнер “Zu nah”. Виви експериментира успешно с различни камерни музикални състави, сред които е и “Виви Василева Квартет”. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солист е на Музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен, Schleswig – Holstein Festival. Дебютира в две от най-престижните зали в Германия – в голямата зала на Филхармонията на Елба в Хамбург и в голямата зала на Берлинската филхармония. Гостувала е на българските фестивали „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Аполония“ в Созопол, „Дни на класиката в Балчик”.

Билети за концерта на Виви Василева и Симфоничния оркестър на БНР на 10 март са налични в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. “Драган Цанков” №4), на касата в зала “България” и в мрежата на Eventim.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж