Близо половин милиард евро ще получи България по инструмента SURE

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Със свое решение правителството предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Допълнението на Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и Република България като заемополучател по инструмента SURE. Документът беше подписан от министъра на финансите Росица Велкова на 10 октомври 2022 г. и от Европейския съюз на 21 октомври 2022 г.

Необходимостта от сключване на споразумението за заем произтича от отправеното на 23 юни 2022 г., въз основа на РМС по т. 30 от Протокол № 17 от заседанието на Министерския съвет, проведено на 20 април 2022 г., официално искане от страна на България за допълнителна финансова помощ по линия на Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) вследствие на избухването на COVID-19, създаден по силата на Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 година.

Новият размер на средствата, които Европейският съюз ще отпусне на България по инструмента SURE, е 460 170 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж