БНР поздравява с „Оракул“ от Ориол Крушен и програма от Рахманинов

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Оракул“, концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен ще звучи премиерно в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 10 март, от 19 часа в зала „България“.

Марк Кадин

Той е посветен на блестящата българска перкусионистка Виви Василева (наскоро отличена с престижната награда “Бърнстейн”), която ще бъде солист на сцената. За нея това изпълнение е дългоочакван дебют с Радиосимфониците. В соловата партия ще звучат 20 различни ударни инструмента, част от които са етно. Ефектен контраст на „Оракул“ ще бъде втората „френска“ част на концерта. Ще прозвучат благородни и сантиментални валсове от Равел, препращащи в изисканата атмосфера на Париж от началото на XX век, знаменитият „Танц на смъртта“ от Сен-Санс и не по-малко известната му „Вакханалия“ от операта „Самсон и Далила“.  

На 31 март, в навечерието на рождения ден на Сергей Рахманинов,  отново от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР е подготвил специална програма, посветена на 150-годишнината на великия композитор. Тя ще започне с първото издание на Рахманиновата партитура – фантазия за оркестър „Скалата“, ще продължи с култовата Рапсодия върху темата на Паганини за пиано и оркестър и абсолютния шедьовър – Симфонични танци, написан в края на живота на композитора. Солист в концерта ще бъде изключителният руски пианист Андрей Гугнин, когото българската публика ще срещне за първи път.

Виви Василева

Виви Василева е лауреат на авторитетни международни конкурси, спечелила име на изявен перкусионист в Германия. Започнала професионалните си уроци през 2004 при Клаудио Естай (солист-перкусионист в Мюнхенската опера), тя навлиза в света на музиката с бързи крачки. Още 13-годишна печели Първа награда на известния немски конкурс Jugend musiziert и става най-младият член на Bundesjugendorchester. На 15 години издава първия си диск, благодарение на Баварското радио, а на 16 е приета за студент в Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен, където се дипломира с бакалавърска степен при проф. Петер Садло и Раймонд Курфс. Следват награди на интернационалния маримба конкурс в Париж, Нюрнберг, Инголщат. На 63-ия ARD Wettbewerb печели двете Специални награди за извънредните си постижения като най-младата семифиналистка, а през 2016 г. е удостоена с Първа награда за собствена композиция в конкурса Kulturpreis den Kulturkreis Gasteig München. Освен авторски композиции, Виви Василева изпълнява много нови произведения, създадени специално за нея. Импровизира цялата филмова музика в известния филм на Петра Вагнер “Zu nah”. Виви експериментира успешно с различни камерни музикални състави, сред които е и “Виви Василева Квартет”. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солист е на Музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен, Schleswig – Holstein Festival. Дебютира в две от най-престижните зали в Германия – в голямата зала на Филхармонията на Елба в Хамбург и в голямата зала на Берлинската филхармония. Гостувала е на българските фестивали „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Аполония“ в Созопол, „Дни на класиката в Балчик”.

Андрей Гугнин

Пианистът Андрей Гугнин печели широко международно признание след триумфална победа в Международния клавирен конкурс в Сидней, Австралия (Първа награда и 4 Специални награди 2016), в Международния конкурс Джина Бахауер в Солт Лейк Сити, САЩ (Златен медал и Награда на публиката 2014). Лауреат е и на Международния конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена, Австрия (2013) и на Конкурса „С. Станчич“ в Загреб, Хърватска (2011). 

Андрей Гугнин завършва Московската консерватория и следдипломна квалификация в класа на проф. Вера Горностаева. По различно време негови учители са били Наталия Смирнова, Олга Мечетина, професорите Валерий Кастелски, Лев Наумов. Концертирал е в повече от 30 страни. Пианистът свири на престижни сцени като Carnegie Hall (Ню Йорк), Royal Festival Hall (Лондон), Golden Hall of the Musikverein (Виена), Mariinsky Concert Hall (Санкт Петербург), Abravanel Hall (Солт Лейк Сити), Victoria Hall (Женева), Операта в Сидни (Сидни), Лувърa (Париж), Национална концертна зала на Мадрид, Концертна зала Чайковски, Голямата зала на Московската държавна консерватория, Токийски Метрополитен театър. 

Андрей е участник в редица престижни международни фестивали: Вербие (Швейцария), Фестивал на Фредерик Шопен, фестивали в Рур (Германия), Малта, Абърдийн (Шотландия), Дубровник (Хърватия), Музикален Олимп, „Vivacello“, „ArsLonga“ (Русия). Свирил е с Лондонския филхармоничен оркестър, Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия, с оркестрите на Нидерландия, Юта, Сидни, Симфоничните оркестри на Западна Австралия, Датския национален симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Нагоя, Южнобохемска и Литовска филхармонии, Залцбургската камерата, Женевския камерен оркестър, Йерусалимската камерата и др. Андрей си сътрудничи с международните лейбъли Hyperion, Atoll Records и Delos. 

Билети за концертите на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин са налични в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. “Драган Цанков” №4), на касата в зала “България” и в мрежата на Eventim.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж