„БНТ Представя“: „Животопис на Димитър Пешев“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Гледайте на 8 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

На 8 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ Представя“ гледайте филма „Животопис на Димитър Пешев“, посветен на кариерата на българския юрист и политик, изиграл ключова роля за спасяването на почти 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.

Във филма, създаден по повод 80 години от спасяването на българските евреи, участват историците проф. Веселин Методиев, проф. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН, доц. Ангел Джонев – основател на къщата музей „Димитър Пешев“ в град Кюстендил. Режисьор на документалната лента е Галина Д. Димитрова, сценарист е Иво Иванов, а оператор e Георги Челебиев. Те надникват в тетрадките на Димитър Пешев, в личните му спомени и в документите, съхранени през годините, за да обрисуват в детайли фигурата на политика, неговото издигане до подпредседател на 25-ото Народно събрание, както и тежките изпитания, през които преминава след края на войната. 

Историята на политика Димитър Пешев не може да се сравнява с тази на хора като Оскар Шиндлер или с тази на много праведници в цяла Европа, които се ангажират със своя алтруизъм да спасят стотици евреи, обречени на смърт. Историята на Пешев има друго измерение, тя е по-голяма. Историята на Пешев е по-дълбока. 

Пешев не е бил просто добър човек, който е действал вътре в обществото, опитвайки се да се противопостави на злото, а е човек от високите етажи на държавата, който използва докрай цялата своя власт, за да направи онова, което никой друг политик от Оста никога не е пожелавал да направи.“ – с тези думи на италианския историк и журналист Габриеле Нисим започва филмът „Животопис на Димитър Пешев“ от поредицата „БНТ Представя“, който зрителите могат да гледат тази сряда от 21:00 ч. по БНТ 1.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж