БНТ ще излъчи документалния филм „Найден Граматик – Копривщенецът“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Гледайте на 23 февруари, четвъртък, от 22:00 ч. по БНТ 1

На 23 февруари, четвъртък, от 22:00 ч. по БНТ 1 – в деня на 200-годишнината от рождението на Найден Геров – обществената телевизия ще излъчи документалния филм „Найден Граматик – Копривщенецът“ на режисьора Борис Радев и оператора Румен Ганев.

На 23 февруари 1823 г. в дома на копривщенския килиен даскал хаджи Геро се ражда осмо чедо – Найден. На Найден Геров било съдено да играе една от най-важните роли в българската история, образованието, дипломацията и книжовността. 

Възпитаници на създаденото от Найден Геров класно училище са Любен Каравелов, Васил Левски, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, а Христо Ботев заминава да учи в Одеса под личното попечителство на големия възрожденски будител.

Не пропускайте документалния филм „Найден Граматик – Копривщенецът“ на 23 февруари, четвъртък, от 22:00 ч. по БНТ 1

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж