Богдан Кирилов: Трима търговци на едро не са подавали данни към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Вече има резултати от проверките, извършени от Изпълнителната агенция по лекарствата. Ще има санкционирани търговци, очакват се и още санкции, включително спиране на дейността на обекти, извършващи дейност в нарушение на нормативната уредба и отнемане на разрешения. В хода на проверките по сигнали за недостиг на определени лекарства бяха установени нарушения като разминавания в подадените справки, в т.ч. неподаване на информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), за което са образувани административно-наказателни производства“.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг. Той беше категоричен, че проверките ще продължат докато не влязат в сила нормативните промени. 

„Бяха извършени на място проверки на над 20 търговеца на едро за лекарствените продукти, за които са получени сигнали за недостиг, като се проследи веригата на доставка от вносител през търговец на едро и разпределянето към други търговци на едро и аптеки. За част от продуктите беше установено, че е извършван износ, като в случая конкретните продукти не са попадали в забранителния списък на СЕСПА. Установеното нарушение е, че търговците не са изпълнили задължението си да подадат данни към системата и в тази връзка са предприети съответните мерки да бъдат санкционирани“, заяви изпълнителният директор на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов.

По думите му в момента са ангажирани и други институции за изясняване на обстоятелства, свързани с функционирането на конкретните търговци на едро и ако се получи потвърждаваща информация за други нарушения ще бъдат предприети действия за спиране на експлоатация и прекратяване на разрешения за търговия на едро. Към момента става дума за трима търговци на едро, конкретизира маг. фарм. Кирилов.

„Важно е системата СЕСПА да бъде надградена в посока максимално адекватно и точно да отразява случващото се на пазара, а именно чрез промяната на периода на потребление, който се наблюдава, наблюдаването да се промени от 6 на 12 месеца и прагът да бъде вдигнат от 65% на 100%“, обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж