Борислав Сандов: На този етап няма установено замърсяване на морската вода нито от войната в Украйна, нито от канализация

Екоминистърът каза, че МОСВ следи качеството на водата в Черно море

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

На този етап няма установено някакво замърсяване на морската вода, нито вследствие на войната в Украйна, нито вследствие на канализации или други замърсявания по брега. Това каза вицепремиерът по климатичните политики и  министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на журналистически въпрос за качеството на морската вода за летния сезон по Черноморието.

Сандов каза, че МОСВ следи качеството на морската вода. На този етап морето е чисто от гл. т. на ешерихия коли и други традиционни замърсявания, просто защото не е започнал сезонът. Но иначе, рисковете за някои места стоят заради липса или заради неработещи пречиствателни съоръжения, които при висок сезон, при натовареност на системите, създават риск за замърсяване на морската вода, посочи министър Сандов.

Министърът припомни също, че е традиционно замърсяването във Варненското езеро и добави, че това е наследено замърсяване, с тежки метали, поради големия индустриален комплекс в региона.

На въпрос за изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Черно море, Сандов коментира, че трябва да се създаде законодателна основа, за да могат да се случват такива инициативи. Ние сме „за“ вятърната енергия, но против тя да бъде по миграционния път на птиците Виа Понтика, каза министърът. Сандов заяви, че от МОСВ ще поставят условия за това колко навътре в морето може да започне изграждане на ветрогенератори и добави, че според него това трябва да бъде на поне около 15 км навътре в морето. Започнали са проучвания от наша страна, посочи Борислав Сандов и обясни, че подобен проект ще премине през екологична оценка и оценка за въздействието на “Натура 2000”, и тогава ще се разбере дали и къде може да се изгражда.

Ние можем на първия етап да кажем – „вижте, тук е Виа Понтика“, не планирайте достатъчно близо до брега такъв парк, за да може да се избегне на най-ранен етап един конфликт между инвестиционно намерение и екологично законодателство, посочи министърът. Ние сме за навлизането на възобновяеми енергийни източници от този тип, защото когато те се намират на място, което няма конфликт с околната среда, те заместват мощности, които имат такъв конфликт, както например въглищните централи, каза Борислав Сандов, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж