Борислав Сандов: Протестите на служителите от ТЕЦ “Марица 3” да се насочат към работодателя им

Министърът на околната среда и водите се обяви срещу добива на шистов газ у нас

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

„Протестите на служителите от ТЕЦ “Марица 3” трябва да се насочат към работодателя им, който не е осигурил спазване на законодателството, а не към действията на екологичните власти. За министерството на околната среда и водите реалният собственик на ТЕЦ-а остава неизвестен. По документи това са двама души – гражданин на Шри Ланка и на Великобритания, за които няма никаква информация.“

Това заяви в “Денят започва” по БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Вицепремиерът допусна, че е възможно собствениците на ТЕЦ-а да имат политически гръб, щом са работили толкова дълго време в нарушение на закона, заради което е осъдена и България. Разследването на това е работа на компетентните органи.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/borislav-sandov-tecz-maricza-3-zamarsyava-dimitrovgrad-sas-seren-dioksid/

“Собствениците не са се появили, за да водят разговори – идват представители на предприятието. Обяснявам си го с това, че в България има предприятия, зад които седят сламени хора и сламени офшорни фирми и затова и се допуска те да действат в нарушение на закона, защото в един момент хората не знаят пред кого да адресират жалбите си,” заяви Сандов.

Министърът отново защити решението за спиране на ТЕЦ-а, тъй като не е изпълнено предписанието по комплексното разрешително, а именно – димът от горенето на въглищата да излиза през комина, а не през сградата и котелното помещение. През изминалата година, откакто ТЕЦ-а отново работи, въздухът в града е замърсяван системно, а след спирането на инсталацията превишение на нормите не е регистрирано, допълни той и напомни, че на 12 май България е осъдена за това, че системно не подсигурява чист въздух на гражданите си.

Министърът на околната среда и водите се обяви срещу добива на шистов газ у нас като подчерта, че последната дума за това принадлежи на Народното събрание. Той изтъкна, че никъде в Европа не се добива шистов газ и тази дейност крие обективни екологични рискове.

“Трябва да преценим кое ни е по-важно – това или водата на България. Ставаме държава във воден стрес, защото през последните години намалява речният поток заради недостатъчен обем валежи или пък заради интензивни такива, които бързо се оттичат. Все повече населени места са на воден режим и те ще се увеличават заради климатичните промени,” каза Сандов.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж