Борислав Сандов: Тунел през Кресненското дефиле е най-добрият и екологичен вариант за трасе на АМ „Струма“

Изграждането на обходно трасе би било по-евтино, но би генерирало много повече въглеродни емисии, заяви още той

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Изграждането на тунел през Кресненското дефиле е най-добрият и екологичен вариант за трасе на магистрала „Струма“. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред БНТ.

Той изрази мнение, че АМ “Струма” в района на Кресна няма как да бъде истинска магистрала, а по-скоро ще бъде скоростна отсечка.

Министърът на околната среда и водите категорично се противопостави на идеята скоростният път да минава през самото дефиле, защото по думите му – това е в нарушение на екологичното законодателство у нас и на Бернската конвенция.

Така остават два варианта – пътната отсечка да минава през обходно трасе или през тунел. Изграждането на обходно трасе би било по-евтино, но би генерирало много повече въглеродни емисии, затова според Сандов, най-добрият вариант е изграждането на тунел.

Разговорите по този въпрос в рамките на кабинета вече са в ход, предстои да бъде потърсено решение. За днес е насрочена среща между министъра на околната среда Борислав Сандов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Според Сандов е напълно постижимо АМ “Струма” да бъде завършена с европейски средства в рамките на пълен четиригодишен мандат на това правителство.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж