Борислав Сарафов: Водещата версия за катастрофата е човешка грешка

Категорично отхвърляме версията за туби с бензин като причина за пожара, заяви още зам.-главният прокурор

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Водещата версия на прокуратурата за причината за катастрофата на магистрала „Струма“, при която загинаха 44 души, е човешка грешка. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Отхвърлена е категорично версията за взрив в автобуса. Такъв не е имало, а по-скоро става дума за силния удар на автобуса в преградните съоръжения на пътя. Трите туби с гориво, които са били открити на мястото на инцидента, са бил празни и поради тази причина не може да се направи извод за взрив в автобуса, уточни още директорът на Националната следствена служба.

Причината за възпламеняването на автобуса е триенето между автобуса и мантинелата, заяви още Борислав Сарафов.

Разследва се внимателно и за организацията на пътя и светлоотразителните елементи в участъка, като до момента заключението на разследващите е, че то е изключително лошо във въпросния участък.

Снимка: NewsOne

Мантинелата на зоната за чешмата е опасна за движението и изобщо не трябва да я има, заяви още Борислав Сарафов.

Във връзка с твърденията, че автобусът е бил с нередовни документи ще се проверят и действията на граничните власти в България, за да се установи дали има нарушения и ако има такива ще се вземат съответните мерки, заявиха още от прокуратурата.

Българската прокуратура сътрудничи активно с разследващите от Република Северна Македония. Проведени са множество експертизи, разпитани са и свидетели.

Снимка: NewsOne

Версията за терористичен акт е отхвърлена.

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени и чужди експерти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат изпратени към Министерски съвет за отстраняването им.

Оцелелите разказват, че веднага след удара са започнали интензивни пламъци в дясната част на автобуса. Веднага са започнали опити да се отворят прозорците на превозното средство. Предната врата в момента на удара е изхвърчала. Въпреки че това обаче, пътниците не са могли да излязат оттам, защото в тази част на автобуса вече е горял силен пожар. Всички са се струпали към средната врата, която обаче се оказва затисната от мантинелата на лявото платно.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж