БСП и ВМРО искат оставката на здравния министър

Въвеждането на “Зелен сертификат” е неработещо, коментират социалистите

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

БСП и ВМРО поискаха оставката на здравния министър от служебното правителство д-р Стойчо Кацаров.  

“Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на “зелен сертификат” по този необмислен начин е неприемливо и неработещо”, заявиха в позиция до медиите от БСП.  

“Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?  

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка”, коментираха още от “Позитано” 20.  

От ВМРО също поискаха оставката на здравния министър.  

“Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ е!”, казват от партията. От ВМРО изтъкват, че не подкрепят истеричното антиваксърство, горенето на маски и всякакви подобни други истерии и антихуманен популизъм, свързани с коронавируса, категорично се обявяват против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. 

Според тях с въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България. “И го прави нагло и без никакъв опит дори да проведе адекватна ваксинационна кампания в държавата. Седем месеца безсилие и почти нулева ваксинация и като резултат – рекорден брой заболели и починали. И типично по болшевишки – ограничения за около 80 процента от българите”, аргументират се те. От ВМРО изтъкват, че вече има граждани, които се готвят да протестират срещу държавата и срещу заведения, които им искат сертификат. На свой ред пък заведенията се канят да протестират срещу държавата. “Лекари протестират срещу новите мерки, защото смятат, че няма да се спазват. Неваксинирани се питат защо са дискриминирани за сметка на ваксинираните. А преболедувалите все така не са напълно обхванати в облекченията. Всички се питаме защо администрацията, например, остава извън мерките. Честито! Настроихте всеки срещу всеки!”, казват от ВМРО. 
 
 

Те определят всичко това като “чист провал” и напомнят, че ваксинираните са само 20 %. “Държавата ври и кипи от антиваксърски течения, които твърдят, че неведоми сили искат да ни чипират, а вие въвеждате зелен сертификат реално за цялата гама от социални дейности на българина без дори да сте си направили труда, между „изчегъртванията“ в държавата, да направите поне някаква работеща ваксинационна кампания. И като финал правите ваксината задължителна, за да живеят социално едва 20% от хората в държавата. Това е не просто провал. Това е социален геноцид!”, заявиха още от ВМРО. 
 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж