Чепеларе ще е домакин на Европейския шампионат по ски ориентиране през януари 2022 година

Това е един от най-успешните зимни спортове в България, в който са две от малкото световни титли на български спортисти

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

България ще събере елита на европейското и световно ски ориентиране от 21 до 27 януари 2022 г., когато Чепеларе става състезателен център на Европейския шампионат за мъже и жени, който ще бъде и кръг от световната купа, световно първенство за младежи до 23 години и шампионат на планетата за ветерани. Мястото на срещата е местността “Хайдушки поляни”, която ще се превърне в арена на общо осем официални старта в различните надпревари.

Ски ориентирането е един от най-успешните зимни спортове в България, в който са две от малкото световни титли на български спортисти в зимни спортове. Спортът е комбинация от класическо спортно ориентиране с карта и компас и ски бягане, като за състезателният терен е предварително обработен със следи за движение със ски с различна категория проходимост.

Първият старт е предвиден за 22 януари, когато ще се проведе спринтовата дистанция за Европейския шампионат и Световната купа. Късата дистанция ще има и на следващия ден, когато елитът ще се събере за спринтова щафета, а ветераните за спринт.

На 24 януари ще се проведе масовият старт на средната дистанция, в която през 2017 г. в Красноярск Станимир Беломъжев стана световен шампион. На 26 януари пък е предвидена дългата дистанция, която отново ще е масов старт, а ден след това Европейският шампионат ще бъде завършен с класическа щафета.

Повече от месец и половина преди първия старт организаторите вече са обработили заявките на над 150 състезатели от 17 държави, а очакванията са те да минат 250 от повече от 20 нации.

Заради пандемията от Ковид-19 всеки състезател, треньор, съдия, длъжностни лица ще бъде тестван с антигенен тест в деня преди първенството, както и по време на почивния ден. Ще бъдат създадени всички условия за тестване и преди отпътуване.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж