Честито Богоявление от Свищов

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Михаил Маринов от град Русе извади светия кръст от водите на река Дунав край Свищов. В местността „Паметниците“, където всяка година се събират вярващите се състоя традиционния ритуал по изваждане на кръста от река Дунав. Точно в 10.30 часа отец Михаил от свищовска духовна епархия отслужи молебен за здраве и благополучие, благославяйки присъстващите. Редом до него бяха застанали отец Патрик Виал от свищовската католическа енория, кмета на общ. Свищов Генчо Генчев, председателя на Общинския съвет Кристиян Кирилов и др.

Петнадесет мъже скочиха в прохладните води на реката след полетелия кръст. Пръв сред всички беше Михаил Маринов от Русе, който сподели че участва в Свищов за втори път, но не за първи път изважда кръста. На събралото се множество той пожела много здраве и силна вяра. Кметът Генчо Генчев поздрави участниците, именниците и всички християни с празника на Богоявление като им пожела мир, любов и благоденствие. В края на ритуала се изви българско хоро около огромния огън, който бе запален за да осигури топлина на плувците и чиито пламъци обективите на фотоапаратите многократно запечатаха във формата на кръст.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж