Четири институции проверяват за нелоялните практики в туризма

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Служители на Министерство на туризма, Комисия за защита на потребителите (КЗП), Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и ИААА проверяват превозни средства за нелоялни практики в сферата на туризма на Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата-Промахон“. 

Проверките са резултат от постъпила в Министерство на туризма информация, касаеща опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи. 

Министерство на туризма съвместно с КЗП проверява за законово упражняване на дейността на туроператорите, туристическите агенти и на правоспобните екскурзоводи. ИААА извършват проверки за спазването на изискванията на Закона за автомобилните превози. Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ вземат отношение по евентуално установяване на нерагламентиран превоз на пътници.

През изминалата седмица проверка беше извършена на Граничен контролно-пропускателен пункт „Русе-Гюргево“. Проверени са 12 автобуса, превозващи туристи за Румъния. На 12 броя туроператори (организатори на пътуванията) е извършена проверка в Националния туристически регистър за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“. Направена беше проверка също дали при извършването на дейността си туроператорите имат сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. В резултат на проверката са съставени 10 протокола от Комисия за защита на потребителите съвместно с представител на Министерство на туризма. 

Извършена беше проверка в Националния туристически регистър и на три лица, упражняващи професията „екскурзовод“.  Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава идентификационна карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж