Четири нидерландски F – 35 вече са в “Граф Игнатиево”, ще охраняват българското небе

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес в авиобаза “Граф Игнатиево” четири самолета F-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските Военновъздушни сили до 31 май т.г., съобщиха от Министерството на отбраната.

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. 

Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS. 

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Както NewsONE вече съобщи със свое решение от 8 март т.г. министерският съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. 

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/iztrebiteli-na-niderlandskite-vvs-sthe-ohranyavat-nebeto-na-balgariya/

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. 

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Според правителственото решение до 24-ти юни в страната ни ще могат да се се разположат до 8 самолета и до 200 военнослужещи на Нидерландия.

При участието си в охраната на въздушното ни пространство, дежурните самолети на Нидерландия няма да имат право да използват оръжие, включително за предупредителна стрелба.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж