Четири пъти се е увеличил стокообменът ни с Алжир

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Стокообменът ни с Алжир през десетте месеца на 2022 г. отбелязва ръст от над 400% спрямо същия период на 2021 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Алжирската демократична и народна република в България Н.Пр. Байа Бенсмаил. Сред продуктите с най-голям скок са пшеница и ръж, чийто износ се увеличава 32 пъти. Двоен ръст се наблюдава при вноса на амоняк.

По време на разговорите бяха обсъдени конкретни инициативи за допълнително разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на търговските връзки. Интерес има към хранителни стоки, напитки, фармацевтични продукти, медицинска апаратура, облекла, машиностроителна продукция, електроника и електротехника, и др. Министър Стоянов подчерта резултатите в сферата на информационните и комуникационните технологии на България и предложи да се набележат инициативи за обмяна на опит в дигиталната икономика. Н.Пр. посланик Бенсмаил предложи двете страни да обменят информация за нуждите на отделните национални сектори, за да бъдат по-добре идентифицирани възможностите за активизиране на двустранните бизнес партньорства. 

Двамата обсъдиха последващи съвместни действия за засилване на бизнес контактите между двете страни, както и предстоящото провеждане на 21-ва сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж