ЦИК реши: Ще се броят на 100% контролните разписки от машините

Комисията прие да има и видео наблюдение при отчитането на резултатите

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

100% преброяване на контролните разписки от машинното гласуване ще има след изборите в неделя. Те ще бъдат броени както от секциите у нас, така и от тези зад граница. Решението беше прието късно през изминалата вечер и подкрепено от 12 от общо 15 членове на Комисията.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов.  Причина за този обрат стана създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на “Сиела Норма”. То идва дни, след като Комисията обяви, че ще броят едва 30% от тях. Днес последваха нови критики и предложение от ГЕРБ да се броят всички разписки.

ГЕРБ внася жалба в ЦИК с 4 искания | NewsONE

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

“Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат”, подчерта тя.

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не беше възприето тяхното предложение да се броят 100% от разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения.

Централната избирателна комисия прие да има и видеонаблюдението при броенето на резултатите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж