Церемония “Студент на годината”

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Румен Радев: Младите хора на България са призвани да изметат невежеството и лъжата от обществения живот и да изградят морално и достойно общество

В прехода мнозина се примириха и приеха безизходицата като национална орисия, но на вас се пада мисията да отстоявате справедливостта и прогреса, заяви държавният глава по време на церемонията „Студент на годината“

На младите хора на България се пада задачата да променят моралния климат, да изметат невежеството и лъжата от обществения живот, за да изградим заедно справедливо, морално и достойно общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на националния приз „Студент на годината“, която се проведе под патронажа на държавния глава в Университета за национално и световно стопанство. Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети в България, отличи най-активните студенти през 2022 г. в 15 направления в различни области на науката, изкуството и спорта. Голямата награда бе връчена от президента на курсанта от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ Радина Бодурова със специализация „Ръководител на въздушното движение“.

„Дръжте високо нивото на националните ни амбиции“, призова президентът студентите и ги посъветва да не се примиряват с  несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безнадеждност. Държавният глава напомни, че именно безнадеждността е прокудила стотици хиляди млади хора далеч от България в годините на прехода. „Мнозина се примириха и приеха безизходицата като национална орисия, но вие сте друго поколение и пред вас има много нови възможности и хоризонти – очаквам да приемете вашата поколенческа мисия да отхвърлите фатализма и да отстоявате справедливостта и прогреса“, заяви президентът Румен Радев. Той отбеляза, че и по света, и в България студентите винаги са били съвестта на нацията. „Борете се за вашите мечти, бъдете критични и непримирими, когато става дума за ценности и отечество“, посъветва студентите президентът и изрази увереност, че те ще продължат с академичните си постижения по пътя на науката, знанията и градежа.

Държавният глава посочи също така, че събитията от последните години ясно показват, че надеждата за мирен и спокоен свят се отлага за неопределено бъдеще и светът се превръща в арена на ожесточена конкуренция във всички сфери. „Трябва да решим къде се намираме на тази арена и какви са нашите национални амбиции“, подчерта Румен Радев и добави, че бъдещето все повече ще разделя държавите на такива, които развиват наука и високи технологии и задават световния дневен ред и на такива, които консумират наготово тези постижения, но остават в периферията на общественото развитие. „Бъдещето ще принадлежи на тези нации, които освен наука, технологии, индустрия инвестират и в човешкия капитал, като подготвят своето младо поколение за предизвикателствата“, заяви президентът. Той открои важното значение на родолюбието и на това младите хора да бъдат физически и психически здрави и устойчиви.

„Приемете предизвикателството да преведете страната ни през тези турбулентни  времена към нови висоти, към нови измерения – ще трябва много да знаете, да можете и да вярвате в бъдещето на България“, призова още студентите държавният глава. Той обърна внимание, че в началото на поредната предизборна кампания се обявяват  всякакви стратегически цели, но най-важната стратегическа цел за България е духовното и физическо развитие на младите хора и ако не се инвестира в тях, всички останали цели губят смисъл. 

Сред присъстващите на събитието бяха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на правосъдието Крум Зарков, които също връчиха награди на част от отличените.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж