ЦИК отхвърли над 25 сигнала за агитация от страна Бойко Борисов

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Над 25 сигнала са подадени за агитация от Бойко Борисов по време на изявление след гласуването му на втория тур на президентските избори, излъчено по различни телевизионни канали. Централната избирателна комисия  не е постигнала мнозинство, че е извършено нарушение и затова е взето решение в хипотеза на отхвърляне, заради липса на необходимата подкрепа. Това обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

От думите й стана ясно, че в рамките на днешния ден общият брой на неработещите машини е 33, включително и 6-те устройства, установени още вчера .

Матева коментира още, че опитът да се гласува повече от веднъж е престъпление и за това избирателят подава декларация, че няма да гласува на повече от едно място. Тя обясни, че когато бъде установено такова лице, документите се предават на прокуратурата и му се търси наказателна отговорност. Въпреки това гласовете му не могат да бъдат премахнати, уточни тя.

Другият говорител на Комисията Цветозар Томов обяви, че избирателната активност към 16 ч е 24.12%, което означава, че до този час приблизително са гласували 1 599 829 души. Тази активност е малко по-ниска отпреди една седмица.  Тогава тя е била 25.72%, което е с около 100 000 избиратели повече.  

“Ако се запази същата динамика на гласуване, би трябвало да очакваме, че в този балотаж ще гласуват повече от 2,5 млн. души. Активността обаче се очаква да бъде малко по-ниска отпреди”, анализира той.

По думите му най-висока е активността в столичния 23- ти МИР.

“Единственият изборен район, в който активността прехвърля 30% – или там са гласували 124 835 души”, посочи той.

На другият полюс е Кърджали с 12,97% или 33 972 души, добави Томов.

Според него не е изключено в последните часове на изборния ден избирателите да се активизират и да се стигне дори до удължаване на изборния ден на места.

“Досега на български избори никога не се е случвало в рамките на 1 час да гласуват повече от около 5 на сто в страната”, уточни Томов.

Очакванията са, че общата избирателна активност ще бъде под 40 на сто.

Стана ясно още, че изборите вече са приключили в Източна Азия, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Корея, като първите протоколи от там вече са пристигнали в ЦИК.

По думите на Томов и зад граница се наблюдава спад в броя на гласувалите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж