ЦИК реши контролните разписки да се броят на изборите

Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи за двата избора

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение всички контролни разписки от машинното гласуване да се броят. Решението е прието с гласовете на почти всички присъстващи членове на комисията с изключение на Любомир Георгиев от квотата на „Демократична България“ и Росица Матева, предложена от ИБГНИ.


Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

Това решение идва като обрат на заявената позиция и от “Обществения съвет” към Комисията, който изрази негативно становище по отношение на това да се броят отрязъците. Според тях това натоварва излишно работата на секционните комисии и почти липсват разминавания между данните от машините и контролните разписки.

На последните избори имаше контролно броене на разписките от машините само в някои секции. То се проведе в 1343 секции в страната и над 30 извън нея. В останалите секции броене нямаше.

Целта на това контролно преброяване тогава беше да се сравни дали има разлика между данните от машината и реалният брой на отрязъците в кутията. Имаше известно разминаване в секциите зад граница, а резултатите от тези в страната се забавиха изключително много.

Сега обаче комисията взе решение да се броят разписките и то във всички секции в страната и извън нея. Членовете на секционните комисии обаче ще броят само гласовете за партиите, но не и преференциите. Като резултат от вота ще продължи да се зачита протоколът, който е излязъл от машината след края на изборния ден, а ако има значително разминаване между преброеното и данните от машината – Централната избирателна комисия ще трябва да предприеме действия, които да установят каква е причината, довели до разликата.

Да се броят отрязъците настояваха от ГЕРБ, но тогава искането им не беше чуто.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж