Цветелина Спиридонова “Съпротивление” живопис, графика и скулптура

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

07 – 26 февруари 2023

За втори път в пространството на галерия Нюанс имаме удоволствието да Ви поканим на изложба на художничката Цветелина Спиридонова. Този път, освен живопис и графика, ще Ви представим и скулптури на авторката. Неслучайно изложбата е замислена да бъде през февруари месец, когато ще се състои премиерата на документалния филм за арт пърформансите на Цветелина Спиридонова под звуците на етно джаз “На един дъх” по време на осмото издание на филмовия фестивал Master of Art. Посетителите на галерията ще имат възможността да видят филма дори преди премиерата му на фестивала, още на откриването на изложбата на 07 февруари. 

Какво вдъхновява Цветелина в художествените ѝ търсения, може да разберете от самата нея в текста по-долу.

“Кръстих изложбата ми “Съпротивление” спонтанно, без особена концепция, не почувствах нужда да разказвам дълго и с красиво наредени думи за творческия ми път, експерименти и търсения в изграждащия ме процес на художник и човек!

Като жена художник и майка, която изразява себе си в различни области на изобразителното изкуство, аз непрекъснато се съпротивлявам да допусна лошите мисли и събития да надделеят и да обезсмислят красотата, любовта и светлината!

Моите вдъхновения са точно това – семената, цветята, природата и човекът в целия наниз от едни свързващи ни клетки и взаимовръзки, една безкрайна верига от енергии.

Скулптурите ми от орехово дърво ме накараха да усетя, че въпреки съпротивлението на твърдия материал аз мога да постигна целта си и с търпение да отнемам това, което не ми е нужно, за да извайвам определена форма. В живописните си платна съчетах спонтанна емоция с чиста енергия и дълго съзерцаване в определени детайли, където двата подхода да се обединят в синхрон и естетическа обобщеност.

Графиката е техниката, която ми даде крила и ме научи на търпение и занаятчийство, въпреки различните ми експерименти с други материали, тя ще остане един първороден начин да изразявам себе си като художник. 

Последните ми години, опитът ми в “Land art” инсталации и живите ми пърформанси сред природата дадоха отражение в една необятна творческа свобода и вдъхновение. Безкрайно съм благодарна на Найо Тицин за документалния филм “На един дъх”, където е уловил тези безценни за мен моменти на пълна свобода.”

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж